6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Kutlama görüntülerine tepki

Aşkale ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 90. yıldönümü nedeniyle düzenlenen etkinliklerde ortaya çıkan görüntülere tepki gösteren Atatürk Üniversitesi akademisyenleri, "Artık dünya bu tür çirkin görüntüleri görmek istemiyor. Zamanında bir işgal, bir mezalim olayı elbetteki var. Ancak bunu bilimsel olarak insanlara daha iyi anlatabiliriz" diye konuştular.

Geleneksel hale gelen bayramların, kutlama törenlerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade eden Atatürk Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Aslan, "Böyle kutlamalar daha çok eğitim ve kültür seviyesiyle ilgili. Bayramlar, artık halkın bayramı olmalı. Halk o coşkuyu yaşamalı, içinde duymalı. Resmiyet içinde yapılan bayramlardan halk bir şey hissetmiyor. Ben bile tarihçi olarak bayramları yaşayamıyorum. Bayramlar, protokolün seyretmesi ve beğenmesi için yapılmaz. Cumhuriyeti oluşturan bayramları halkın benimseyeceği bayramlara dönüştürmek gerekir" dedi.

Kurtuluş organizasyonlarının, halka hem bilimsel açıdan hem de halkın duygularını, düşüncelerini dile getirebileceği ve coşkuyu, heyecanı yaşayabilecekleri bir gün olarak düşünülüp formatlanması gerektiğini belirten Prof. Dr. Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kurtuluş ve bayram kutlamaları bu şekilde yapılırsa beklenen bir fayda görülmez. Artık dünya bu tür görüntüleri, kimse bu tür görüntüleri görmek istemiyor. Çocuklarımıza bu tür görüntülerin çok uygun olacağını düşünmüyorum. Bilimsel toplantılarla desteklenen, belki sanatçıların da dahil olabileceği, protokolün çok az olduğu, halkla birlikte bu coşkuyu, bayramı kutlamakta fayda var. Bir işgal, bir mezalim olayı elbette ki var. Biz demek ki bilimsel olarak insanlarımızı bu konuda bilinçlendiremiyoruz.

Demek ki bu nedenle bayramlarda sadece bunlar ön plana çıkarılıyor. Aslında hiç uygun olmayan bir şekilde ön plana çıkarılıyor".

İHA
Yayın Tarihi : 4 Mart 2008 Salı 17:29:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?