6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Kuzeydoğu Anadolu'nun tarihi paneli

“Kuzeydoğu Anadolu ve Kuzeydoğu Anadolu´nun Eski Çağ Tarihi” adlı panelde konuşan Prof. Dr. Alparslan Ceylan, Erzurum’un yaklaşık 9 bin yıllık bir şehir olduğunu söyledi.

Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü´nün organize ettiği “Kuzeydoğu Anadolu ve Kuzeydoğu Anadolu´nun Eski Çağ Tarihi” adlı panel, Atatürk Üniversitesi Mavi Salon´da yapıldı. Panele, Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümün´den Prof. Dr. Alparslan Ceylan, Araştırma Görevlisi Yasin Topaloğlu, Araştırma Görevlisi Yavuz Günaşdı, Kars Kafkas Üniversitesi´nden Yrd. Doç. Dr. Akın Bingöl ile akademik personel ve öğrenciler katıldı.

Düzenlenen panelde kazı yapılan alanların, Erzurum, Erzincan, Ardahan, Iğdır ve Artvin´in bir bölümü olduğunu söyleyen Oturum Başkanı Prof. Dr. Alparslan Ceylan, Kuzeydoğu Anadolu bölgesinde yaklaşık 10 yıldır çalışma yaptıklarını belirtti. Ceylan, “Bugün benim için kıvanç duyduğum bir gün. Yaklaşık 10 yıldır çalıştığım ve 100 bin kilometreyi aşkın yol katettiğim arkadaşlarımla birlikte olmam çok gurur vericidir.” diye konuştu.

“ERZURUM, 9 BİN YILLIK BİR ŞEHİR”

Erzurum´un İlk Tunç Devrinden kalma bir şehir olduğunu ifade eden Prof. Dr. Alparslan Ceylan, konuşmasını şöyle sürdürdü, ”Büyük hatipler, Erzurum´un bin yıllık bir şehir olduğunu söylüyorlar. Fakat yaptığımız çalışmalar neticesinde Erzurum´un 9 bin yıllık bir şehir olduğu ortaya çıktı. Bu 9 bin yıllık şehre sahip çıkılmalı. Avrupa´nın en büyük şehirlerinin bile tarihi bin yıllık değil.”

Gezdikleri coğrafyada bölge insanın kendilerine çok sıcak davrandığını belirten Ceylan, “Anadolu insanının hepsi aynı özelliktedir. Yok burası Kürt köyü, burası Türk köyü diye bir şey yok. Gittiğimiz her köyde bize ilgi vardı. Yemek yedirdiler, çay içirdiler. Bizim insanımızın gönlü merttir. Yeter ki .araya başka birileri girmesin.” şeklinde konuştu.

“TERÖR YÜZÜNDEN BİR ÇOK MAĞARA VE KALEYİ İNCELEYEMEDİK”

Panele Kafkas Üniversitesi´nden katılan Yrd. Doç. Dr. Akın Bingöl de Kars´ta bilinen bazı eserlerin tarihi yanılgılara maruz kaldığını iddia ederek, “Kars´ta bulunan 12 Havari Kilisesi´ni Ermeniler´in değil, sonradan Hıristiyanlığı seçen Kıpçak Türkleri´nin yaptığını savundu. Yaklaşık 12 yıllık incelemelerinde zaman zaman sorun yaşadıklarını kaydeden Bingöl, bu zorlukta da terör örgütü PKK´nın etkili olduğunu söyledi. Bingöl, “12 yıllık incelemelerimizde terörün etkili olduğu zamanlar oldu. Bu zamanlar güvenli olmadığından, bir çok mağara ve kaleyi gezme imkanı bulamadık.”şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2008 Salı 18:47:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sezen yenigün IP: 88.252.139.xxx Tarih : 10.04.2008 16:32:19

bence bu haber çok güzel çok beğendim bende yazmak isterdim ve yazdım çok güzel