8
Mayıs
2024
Çarşamba
ERZURUM

Mağara keşfedilmeyi bekliyor

ELMALI MAĞARASI KEŞFEDİLMEYİ BEKLİYOR

Erzurum’un İspir'e ilçesi Maden Köprübaşı Beldesi'ndeki Elmalı Dağı'nda bulunan mağara, sarkıtları, dikitleri, traverten havuz ve gölleri ile bir tablo gibi.

Bu güne kadar yaklaşık bir kilometrelik bölümü yöre halkı tarafından keşfedilen mağaranın diğer bir ucuna henüz kimsenin gitme cesaretini gösteremedi bildirildi.

1914- 1915 yılları arasında Ermeni zulmünden kaçan Türkler’in sığınak olarak kullandığı mağaraya 5 bin kişi rahatlıkla sığabileceğini söyleyen İl Genel Meclis Üyesi Tahsin Bayramoğlu, Elmalı Mağarası'nın astım hastalığına iyi geldiğini belirtti. Bayramoğlu, "Antalya'nın Damlataş, Gümüşhane'nin Karaca'sı varsa bizimde Elmalı mağaramız var. Dünya harikası bir yer olan bu mağarayı hizmete açabilirsek yöre halkı ihya olur. Ama ne yazık ki ülkemizde böyle tabiat eserleri atıl durumda bekletiliyor" dedi.

Maden Köprübaşı Beldesi'nin Elmalı Mahallesine 800 metre uzaklıktaki mağaraya yıllardır yöre halkının gittiğini ifade eden Bayramoğlu, "Mağara tabiat güzelliğinin yanında astım hastalığının şifa kaynağı. Mağara ayrıca tarihe da ışık tutuyor. Ermenilerin zulmünden kaçan binlerce kişi bu mağaraya saklanmış. Şu an için mağaranın bir kilometrelik bir bölümünü ortaya çıkarıldı. Daha ilerisine gidemiyoruz. Mağaranın yolu ve aydınlatılması yapılırsa burası dünya turizmine açılır" diye konuştu.

ELMALI MAĞARASI KEŞFEDİLMEYİ BEKLİYOR
ELMALI MAĞARASI KEŞFEDİLMEYİ BEKLİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2010 Çarşamba 12:04:01
Güncelleme :20 Ekim 2010 Çarşamba 12:22:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?