6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Mahmut Balcı'dan hediye önerisi

Erzurum Üniversite Kitabevi kurucusu eğitimci ve yazar Mahmut Balcı, kitap okuma oranını yükseltmek, kitabı gündemde tutmak ve yeni bir medeniyet kurmak için insanların yeni yıl hediyesi olarak birbirlerine kitap hediye etmelerini önerisinde bulundu. 

Kitabın hayatımızın bir parçası olması gerektiğini belirten Mahmut Balcı, "Birbirimize hediye edeceğimiz bir kitapla hem yeni bir dünyaya yolculuk yapma fırsatı elde etmiş oluruz hem de kitabın değerini takdir etmiş oluruz" dedi. 

Mahmut Balcı, velilerin, yöneticilerin ve eğitimcilerin kitabı her fırsatta gündemde tutmaları gerektiğini, 'Kitaplar pahalıdır' diyen insanların kitabın dışındaki ihtiyaçlar için nasıl para harcadıklarının da hesabını yapmaları gerektiğini söyledi. 

Türkiye'nin kitap okuma oranı noktasında diğer ülkelere göre çok gerilerde olduğunu ifade eden Balcı, "Türkiye kitap okuma konusunda çoğu Afrika ülkelerinin gerisinde kalmış durumda. Japonya'da toplumun yüzde 14'ü, Amerika'da yüzde 12'si, İngiltere ve Fransa'da yüzde 21'i düzenli kitap okur iken, Türkiye'de yalnızca on binde bir kişi kitap okuyor. Toplam nüfusu sadece 7 milyon olan Azerbaycan'da kitap ortalama 100 bin tirajla basılırken, 70 milyon nüfuslu Türkiye'de bu rakam bin 500- 2 bin civarında
kalıyor. Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporu'nda kitap okuma oranında Türkiye, Libya, Tanzanya, Kongo ve Ermenistan gibi ülkelerin bulunduğu dünya ülkeleri arasında 86. sırada yer alıyor. Bir Japon bir yılda ortalama 25 kitap okuyor, Bir İsviçreli bir yılda ortalama 10 kitap, bir Fransız bir yılda ortalama 7 kitap, bir Türk ise 10 yılda ancak 1 bir kitap okuyor. Türkiye'de okuma alışkanlığına sahip 70 bin kişi bulunuyor" diye konuştu.
Türkiye'de bir kişinin kitap okumak için ayırdığı zamanın 300 katını bir Norveçli, 210 katını bir Amerikalı, 87 katını bir İngiliz, 87 katını da bir Japon'un ayırdığını dile getiren Balcı, "Dünya ortalaması bile bizim kitaba ayırdığımız zamandan 3 kat fazla" ifadelerini kullandı.
Yeni yılda dostlara, çocuklara ve herkese kitap hediye etmeyi öneren Balcı, kitabevi olarak bu tür zamanlarda okuyucuları teşvik etmek için özel indirimler yaptıklarını, kitabı hayatın içinden bir ihtiyaç gibi görmek gerektiğini, önemli günlerde kitabın gündeme getirilmesinin yararlı olacağını söyledi.
Yeni yıl için ciddi harcamalar yapan ya da hediye veren ticari işletmelerin, velilerin, öğretmenlerin, öğrencilerin, kurum ve kuruluşların yeni yıl hediyelerinin kitap olmasını önemsediğini belirten Mahmut Balcı yayıncıların da bu dönemde kitap alacak kişilere özel fırsatlar tanımaları gerektiğini belirtti.

iha
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2008 Pazar 18:06:37
Güncelleme :28 Aralık 2008 Pazar 18:09:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?