4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Mangalcılara sağlık uyarısı

MANGALCILARA SAĞLIK UYARISI

Et gibi protein bakımından zengin gıdaların yüksek sıcaklıklarda pişirilmesi durumunda kansere neden olan maddelerin oluşabildiğini belirten uzmanlar, ızgara keyfi yaparken sağlıktan olunmaması uyarısında bulundu.

Mangal için mutlaka yağsız etin tercih edilmesi gerektiğini kaydeden uzmanlar, et ve et ürünlerinde özellikle kızartma ve ızgarada ‘aromatik hidrokarbonlar’ zararlı bileşiklerinin oluştuğunu söyledi. Kömür üzerine damlayan yağın oluşturduğu çok sayıda zararlı bileşiğin dumanla ete geçtiğini ifade eden uzmanlar, “Kömür iyice kor haline geldikten sonra pişirme işlemine başlanmalı. Et ile ısı kaynağı arasında belirli bir mesafe bırakılarak etin yavaş yavaş pişmesi sağlanmalı. Özellikle yağlı köftelerin mangalda pişirilmesi riskli olabilir. Açık ateşte kızartılan yağlı etlerde, yağsız etlere göre 10 kat daha fazla kanserojenik madde oluşabilir. Mangal için en uygunu yağsız, kaliteli ettir. Bu bonfile veya pirzola olabilir. Diğer taraftan mangal mutlaka açık havada yapılmalıdır. Aksi halde mangaldan çıkan karbonmonoksit gazından dolayı zehirlenme görülebilir" diye konuştu.

Mangalda kızartılacak ete katılacak baharatın doğru tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, “Etin hazırlanması sırasında baharat kullanımı, bazı zararlı bileşiklerin oluşumunu engeller. Ancak kullanılan baharatın hijyenik, kalitesinin yüksek olması lazım. Küflenmiş baharatta bulunan zehirli maddeler pişirme sırasında kaybolmaz ve insan sağlığını tehdit eder. Ayrıca tuz ve baharat kullanılarak hazırlanan etler, açıkta bırakılmaması ve uygun şartlarda muhafaza edilmelidir. Baharatlanmış ve tuzlanmış etler, piknik alanlarında fazla bekletilmeden kızartılarak sonra tüketilmelidir” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2011 Cumartesi 10:38:05
Güncelleme :31 Mayıs 2011 Salı 16:53:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?