7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Meclise başörtü mektubu

Sağlık-İş Sendikası Başkanı Mustafa Başoğlu, başörtüsü sorununun çözümü için milletvekillerine, "Gerekli Anayasa değişikliğini yapıp halkın oyuna sunun, milletin vereceği karara herkes razı olsun" çağrısında bulundu.

Yasağın kaldırılması için Meclis’in harekete geçmesini isteyen Başoğlu, "Sorunun çözüm yerinin artık Meclis" olduğunu söyledi. Başoğlu, milletvekillerine birer mektup gönderdi. Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin’in, mahkemenin kuruluşunun 43. yıldönümü dolayısıyla yaptığı konuşmada, başörtüsü yasağına geniş yer vermesinin tartışmaların yeniden alevlenmesine sebep olduğunu hatırlatan Başoğlu, şunları kaydetti:

"Sayın Başkan, Anayasa değişikliğinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına, kanunla değişikliğin ise Anayasa Mahkemesi kararlarına aykırı olacağını belirterek, Meclis’in kanun koyma yetkisini adeta sınırlandırmak istemiştir. Başörtüsü yasağına karşı olanların, bunu siyasî simge, lâiklik karşıtlığı, cumhuriyet ilkelerine ters düşme biçiminde değerlendirmeleri, hukukî dayanaktan yoksundur. Bu yasak, vatandaşların Anayasa’nın güvencesi altında olan okuma, çalışma, düzenli gelir elde etme, sağlık, sosyal güvenlik ve dinlenme haklarını ortadan kaldırmaktadır."

Anayasa’nın 10. maddesinin, ’herkesin kanun önünde eşit olduğunu, hiçbir aile veya zümreye imtiyaz tanınamayacağını öngördüğünü’ anlatan Başoğlu, "Bu yönüyle, başı örtülüler, bu maddenin dışına itilmekte ve başı açık olanlara imtiyaz tanınmaktadır. Toplumu için için yakan bu yasağın kaldırılması kaçınılmaz bir zorunluluk hâline gelmiştir" ifadelerini kullandı.

Dinî vecibelerini yerine getirenlerin, Anayasa’nın 24. maddesinde yer alan ’kişinin dinî inançlarından dolayı kınanıp suçlanamayacağının’ uygulamada geçerliliğinin bulunmadığını öne süren Mustafa Başoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu nedenle, bu maddenin, ’Dinî vecibelerini yerine getirenler, kınanamaz, suçlanamaz ve yargılanamaz’ veya benzeri bir düzenlemeye kavuşturulması soruna kalıcı çözüm getirecek, tartışmaları önleyecek, toplumda huzur ve barışın yerleşip kökleşmesine önemli katkıda bulunacak; aynı zamanda idare ile kişi arasındaki sürtüşme ve uyuşmazlıkları ortadan kaldıracaktır."

Yapılacak olan değişikliğin Anayasa’nın 175. Maddesi gereğince halkoyuna sunularak, milletin vereceği kararın sonucuna herkesin razı olması gerektiğini dile getiren Başoğlu, "Toplumun içerisinde huzursuzluklara ve hak kayıplarına yol açan bu durumun düzeltilmesi, Anayasa gereğince yaptığınız yemine de uygun düşecektir" değerlendirmesini yaptı.


 

Ramazan İspirli - Kenthaber / Erzurum
Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2005 Salı 08:45:08
Güncelleme :17 Mayıs 2005 Salı 10:46:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?