7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Mehdi Eker Erzurum'da Konuştu

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, "Eğer bir takım bahanelerle Ramazan gibi vesilelerle birileri aşırı kar peşinde koşarsa, devletin ilgili kuruluşları bununla ilgili çalışmaları yapar ve yapıyor" dedi.


Gümüşhane'den karayoluyla akşam saatlerinde Erzurum'a gelen Bakan Eker, Erzurum Valiliği önünde Vali Sami Bulut, kurum müdürleri ve polis mangası tarafından karşılandı. Polis mangasını selamlayan Eker, Valilik anı defterini imzaladıktan sonra Vali Bulut, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Kavaz ve kurum müdürleri ile birlikte toplantı yaptı.

Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Eker, Ramazanın yaklaşmasıyla birlikte et ve yumurtaya yüzde 50-60 oranında zam yapıldığı şeklindeki söylemlere şöyle cevap verdi:
"Nerede yüzde 50-60 zam geldi? Fiyat artışları doğrudan Tarım Bakanlığı'nı ilgilendiren bir konu değildir. Tarım Bakanlığı insanların beslenmesi için gerekli gıda maddelerinin Türkiye'de temin edilmesini sağlar. Bunu Türkiye'deki çiftçilerin üretimiyle ya da arz açığı oluşması durumunda ticari yollarla temin edilip piyasaya sürerek yapar. Eğer bir takım bahanelerle, ramazan gibi vesilelerle birileri aşırı kar peşinde koşarsa, devletin ilgili kuruluşları bununla ilgili çalışmaları yapar ve yapıyor. Şu anda Maliye Bakanlığının ilgili birimleri gerektiğinde ise Tarım ve Köy işleri Bakanlığı ile Rekabet Kurumu denetimlerini yapıyor. Tarım Bakanlığı genellikle gıda kalitesi konusunda denetim yapıyor."


Piyasada spekülatif karlar peşinde koşanların zarar ettiğini ifade eden Eker, "Piyasada bu manada spekülatif karlar peşinde olanların geçmişte pirinç olayında zarar ettiğini gördük. Biz o zaman 'O silah ellerinde patlar' dedik ve patladı. Piyasada 200 bin ton civarında pirinç var ve Türkiye tarihinin en yüksek çeltik üretimini önümüzdeki ay hasat edecek. 730 bin ton civarında bir çeltik rekoltesi bekliyoruz. Bu, bugüne kadar Türkiye'de kaydedilmiş en yüksek rekoltedir. Mercimekte kuraklığa bağlı olarak bir takım söylentiler vardı. Piyasalarda maalesef maksadını aşan bazı açıklamalar da oluyor. Onunla ilgili 45 bin ton mercimek ithalatı yaptık. Pirinç problemi ortaya çıktığında da 31 bin ton da pirinç ithal etmiştik. Bunlar TMO tarafından satılıyor. Pirinç 1,5 YTL, mercimek ise 3 YTL'den satılıyor. Vatandaşı burada tedirgin, rahatsız edecek bir uygulamaya kimsenin girmemesi gerekiyor. Makul karlarla herkes ticaretini yapsın. Biz de bundan mutluluk duyarız. Ramazan vesilesi deyip fahiş fiyatlar yaparlarsa devletin ilgili kuruluşlarının elemanları gider gerekli cezayı verir" diye konuştu.


Daha sonra bir gazetecinin bazı köşe yazarlarının "güvenli çiftçi" adlı bir proje konusunda yazdıklarını söylemesi üzerine Bakan Eker, şunları söyledi:
"Türkiye'de bitkisel üretimde kimyasal ürünlerin kullanımında zaman zaman sorunlar oluyor. Bununla ilgili 1-2 yıldır bakanlık olarak önemli çalışmalarımız var. Bahsedilen husus da, bu konudaki bir proje çalışmasıdır. 1 Ocak'tan itibaren ruhsatlı ilaçlarla ilgili reçeteli satış uygulamasına geçiyoruz. Reçetesiz kimyasal ilaç, bitkisel üretimde kullanılmayacak. Ayrıca çiftçilere belirli şekillerde üretimleri denetlendikten sonra ürettiği gıda maddelerinin, ham maddelerin sağlık açısından güvenli olduğu
anlamında bir sertifika verilecek. Belirli aralıklarla bunların kontrolleri yapılacak. Bu konuda problem çıkarsa gerekli ceza verilecek. Denetimlerde problem olmadığı sürece sağlık kriterlerine uyan, usulüne uygun üretim yapanlara biraz daha farklı bir uygulama yapılacak. Önümüzdeki aylarda bunlar tam olarak hayata geçirilecek."

Toplantının sonunda Vali Bulut tarafından Bakan Eker'e Oltu Taşı tespit edildi. Bakan Eker, daha sonra Erzurum Havalimanından uçakla Ankara'ya döndü.

iha
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2008 Salı 09:03:49
Güncelleme :26 Ağustos 2008 Salı 09:15:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?