7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Mehmet Doğan okurlarıyla buluştu

Türkiye Yazarlar Birliği Kurucusu ve Genel Başkanı Araştırmacı Yazar D. Mehmet Doğan Erzurumlu okurlarıyla bir araya geldi.

“Camideki Şair Mehmet Akif, Darbeler, Müdehaleler ve Siyasi Sistem, Devlet Sözlük Yazar mı?, Mağlubiyet İdeolojisinin sonu, Dil Kültürü Yabancılaşma” kitaplarının yazarı, araştırmacı yazar D. Mehmet Doğan Erzurumlu okurlarıyla bir araya geldi. Konferans için Erzurum’a gelen Doğan, Üniversite Kitapevi’nde okurlarıyla sohbet etti.

Türkçe ve edebiyat hakkında konuşan Doğan, 30 Yıllık yazarlık geçmişi olduğunu da vurguladı. Doğan, Türkçe’nin çok önemli ve anlaşılır bir dil olduğunu belirtti. Okurlarının sorularını da cevaplandıran Doğan, dile sahip çıkmanın önemli olduğunu belirtti.

DOĞAN’DAN KONFERANS

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Kurucu Genel Başkanı Mehmet Doğan, Eğitim Bir Sen Erzurum 2 Nolu Şube Başkanlığı ve Üniversite Kitabevi tarafından ortaklaşa düzenlenen “Yabancılaşmaya Direnenler” konulu bir konferans verdi. Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Salonu’nda konuşan Doğan’ı, şair Mehmet Akif Ersoy, Necip Fazıl Kısakürek, Nurettin Topçu ve M. Akif İnan'ın konu alındığı çok sayıda akademisyen ve üniversite öğrencileri dinledi.

Eğitim-Bir-Sen Erzurum 2 Nolu Şube Başkanı Zinnur Şimşek; "'Artık bu ülkede yaşanmaz' diyenler, bu vatanı yaşanmaz hale getirenlerdir. Erzurum'un eksi 40 derece soğuğu da olsa, biz bu ülkede yaşamayı seviyoruz" dedi.

TYB Kurucu Genel Başkanı Mehmet Doğan, şairler fikirlerini söylemeye başladığında şiirlerinde aksama olduğunu, ancak M. Akif Ersoy'un şiir ve fikirlerini başarıyla anlattığı söyledi. M. Akif Ersoy'un batılılaşmanın en şiddetli dönemlerinde bile düşüncelerini açıkça söylediğini ifade eden Doğan, şunları kaydetti:" Davasını, düşüncelerini şiir ile anlattı. Ruhunun vahyini duyarak şiir yazmıştır.”şeklinde konuştu. Türkiye'nin Doğu'su ile Batı'sı arasında modernleşmede fark bulunmadığını belirten Doğan, Türkiye'nin modernleşmede doyum noktasına ulaştığını ileri sürdü. Doğan; "Osmanlı son dönemlerinde Avrupa'nın teknolojik gücü karşısında eziklik yaşamıştır. Batı emperyalist uygulaması ile müslümanların bulunduğu birçok devleti sömürgesi altına almıştır. Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde Müslüman ülkelerde bu sömürgeci anlayışa karşı bir şuur oluşmaya başlamıştır. Bu ortak şuura birileri tarafından İslamcılık denildi. Bu İslam milliyetçiliği Abdulhamit döneminde zirveye çıktı. Abdulhamit, modernleşmeye yeni bir yol verdi. Kendi köklerini muhafaza eden modernleşmeyi kurdu. Eğitim, öğretim, sağlık, tıp gibi her alanda yenilikler Abdulhamit döneminde oluşmuştur. Bu dönemin akabinde Mehmet Akif Ersoy, düşüncesiyle, kişiliği ve yaşantısı ile dikkatleri üzerine çekmiştir. Mehmet Akif Ersoy, Necip Fazıl Kısakürek, Nurettin Topçu ve M. Akif İnan'ın gibi büyük şairlerimizi arasında sadece mizaç farklılığı vardır."

İHA
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2008 Pazar 16:54:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?