4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

'Meme Kanseri' semineri

Erzurum Kalkınma Vakfı’nca (ER-VAK) Vakıf Medeniyetleri Haftası etkinlikleri kapsamında “Meme Kanseri” semineri düzenlendi.


Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda düzenlenen seminerin açılış konuşmasını yapan ER-VAK Başkanı Erdal Güzel, Vakıf Medeniyetleri haftası dolayısıyla, sağlık alanında önemli faaliyetler gerçekleştirdiklerini belirterek, “Özellikle, varoş ve köy kesimlerinden kadınların, bu seminere katılmalarını sağladık. Bu kadınları sağlık alanlında daha bilinçli olmalarını sağlamak için böyle bir faaliyet gerçekleştirdik. Doktor arkadaşlarımız, burada kadınların nasıl tedavi olacaklarını, nasıl erken teşhis yapacakları konusunda önemli bilgiler veriyorlar” diye konuştu.


Seminerde konuşan Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sabehat Gözüm ise Meme kanserinin risk gruplarını, hangi insanlarda görüldüğünü ve belirtilerini anlattı. Bazı kadınların meme kanserine daha çabuk yakalandığını belirten Gözüm, “Ailede kanser olan varsa, kansere yakalanma riskiniz daha fazladır. Ama bu şu demek değildir. Benim ailemde kanserli kişiler var kesin bende kanserim ya da benim ailemde hiç kanserli yok ben de kesin kanserli değilim, kontrole gitmeme gerek yok diye bir düşünceye sakın kapılamayın” diye konuştu.


Yaş ilerledikçe kanser riskinin de arttığını vurgulayan Gözüm, şunları kaydetti: “Özellikle 50’li yaşlardan sonra meme kanserine yakalanma riskiniz dört katına çıkar. Bu yaşlarda, rutin muayenelere gidin. Özellikle şişman kişilerin kansere yakalanma riski daha fazla. Birde sigara, alkol meme kanserini tetikler. Çok şükür ki çok fazla alkol tüketen bir topluluk değiliz fakat yine de dikkatli olalım”
Prof. Dr. Gözüm, kadınların kendi kendine de teşhis yapabileceğini, her gün mutlaka memelerinde bir değişme, akıntı var mı diye üç parmağıyla kontrol edebileceklerini açıladı.


Kanser olmaktan değil, geç kalmaktan korkun diye uyarıda bulunan Gözüm, “Mamografi çektirmekten korkmayın, mamografi çektireceğiniz gün sakın koltuk altı sprey kullanmayın, temiz bir şekilde mamografi çektirmeye gidin, çevrenizdeki insanlar sizi olumsuz yönde etkilemesin” diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2009 Salı 14:48:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?