4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

METEF Fuarı bugün başladı

Erzurum Valiliği, Atatürk Üniversitesi ve Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize edilen 1. Kariyer Günleri ve METEF Fuarı bugün başladı.


Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi’nde Yakutiye Belediye Mehter takımının konseriyle başlayan 1. Kariyer Günleri ve METEF Fuarı’nın açılış törenine Vali Sami Bulut, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak, öğretim üyeleri, öğretmenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.


Kariyer günleri toplantılarının açılış töreninde konuşan Vali Sami Bulut, 3 gün sürecek toplantıların önemine değindi. Erzurum’da eğitimde istenen başarının yakalanması için 8 aydan beri değişik projeler üzerinde çalışmalar yaptıklarını belirten Vali Sami Bulut, 6 bin 700 aileye ulaşarak veli, öğretmen, öğrenci işbirliğini daha sağlam temellere oturtacak eğitimler yaptıklarını ifade etti. Kızılay Erzurum Şubesiyle işbirliği halinde 250 öğrenciyi kurulan dershanede eğitime aldıklarını yine Kızılay bünyesinde meslek tanıtım merkezi oluşturduklarını vurgulayan Bulut, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı desteğiyle bin 400 öğrenciyi dershanelere gönderdiklerini ayrıca 9. Kolordu Komutanlığı’nın desteğiyle Mehmetçik dershanesi oluşturulduğunu söyledi. 8 aydan beri yapılan çalışmalarla Erzurum’daki eğitimin istenen başarıya ulaşmasını amaçladıklarını ifade eden Vali Bulut, “Bütün bunları yaparken sizlerin geleceği için bu toplantıyı düzenledik. Sizlerin gelecekle ilgili iyi bir tercih yapmanız için bu toplantıları organize ettik.”dedi.


Vali Sami Bulut, daha sonra salondaki lise son sınıf öğrencilerinden bazılarını yanına çağırarak 1. Kariyer Günleri ve METEF fuarı hakkında görüşlerini aldı. Öğrenciler, geleceklerine yön vermede 3 gün sürecek fuar ve bilimsel çalışmaların etkili olacağını dile getirdiler.


İnsanların yaptıkları seçimlerle yaşamlarına yön verdiklerini belirten Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, bir kimsenin meslek alanını seçmesi ve bu alanda çalışmasının önemli bir sorumluluk olduğunu söyledi. Türkiye’de meslek seçimlerinde üniversiteye giriş sınavı ÖSS’nin büyük rol oynadığını kaydeden Koçak, iyi yapılamayan tercihler sonucu çok sayıda gencin yeniden sınavlara girerek tercihlerde bulunduklarını anlattı. Her yıl ÖSS sonucu eğitime başlayan ancak girdikleri bölümün kendilerine uygun olmadığını gören çok sayıda öğrenci bulunduğunu ifade eden Koçak, sınav öncesi meslek seçiminin çok önemli olduğunu vurguladı.


Yaşamın çeşitli zamanlarında yapılan seçimlerin bireyin yaşam tarzını şekillendirdiğini belirten Erzurum Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak, konuşmasında şunları söyledi:
“İş ve meslek seçimi veya mesleki gelişim süreci ‘kariyer planlama’, ‘kariyer yönetimi’ gibi kavramlarla ifade edilmektedir. Kariyer planlaması, bireyin kendisini ve iş dünyasını tanıyarak bu bilgiler ışığında uygun meslek seçimi yapmasıdır. İş ve meslek seçimi, bireylerin yaşamlarındaki önemli kararlardan bir tanesidir. Bireylerin kendilerine uygun seçimleri yapabilmeleri için mesleki karar verme becerilerine sahip olmaları gerekir. Bu becerilerin kazanılmasında bu tür etkinliklerin düzenlenmesine ihtiyaç duyulmaktadır.”


Konuşmasında öğrencilere de tavsiyelerde bulunan Budak, “Mutlaka sevdiğiniz, mutlu olacağınız bir mesleği seçin. Anne-babanızın fikirlerine değer verin ancak son kararı verecek olan sizsiniz. Bu konuda doğru kararı verebilmeniz için ilköğretimden itibaren hedeflerinizi belirlemelisiniz. Hedef belirlemeyen insan, varacağı limanı bilmeyen yelkensiz gemiye benzer” dedi.


Kültür merkezi salonunda daha sonra İnsani Kaynakların Mesleği Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi Projesi (İKMEP) konusunda bilgiler verilirken Atatürk Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Üstün Özen, Atatürk Üniversitesini tanıtıcı bir brifing sundu. Toplantıda Atatürk Üniversitesi Bindallı Halk Dansları ve Hareket Tiyatro Topluluğu gösteri yaptı.


METEF FUARI
Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi salonunda başlayan 1. Kariyer Günleriyle birlikte METEF fuarının açılışı da yapıldı. Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinin yanı sıra Erzurum’daki liselerin tanıtım standlarının yer aldığı fuar öğrencilerden büyük ilgi gördü.
Erzurum Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak, fuarın amacının öncelikle öğrenci ve velilerin eğitim, meslek seçimi konusunda bilinçlendirilmesi, öğrencilerin üst öğretim kurumlarını, iş ve meslek alanlarını tanıyarak kendilerine uygun mesleği seçmelerine katkı sağlamak olduğunu açıkladı.
Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi’nde bugün başlayan 1. Kariyer Günleri ve METEF Fuarı 3 gün devam edecek.

İha
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2009 Pazartesi 15:25:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?