7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Mini santral Sudan'ı harekete geçirdi

Erzurum'un İspir ilçesine bağlı Koç köyde 1982 yılında dere üzerine kurulan mini santral Sudan'ın İstanbul Başkonsolosluğunu harekete geçirdi.

Sudan İstanbul Başkonsolosu Adil Başir Hassan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erzurum'un İspir ilçesine bağlı Koç köyünde bundan 26 yıl önce kurulan mini santralle ilgili basında zaman zaman çıkan haberlerin, dikkatini çekenler arasında yer aldığını belirtti.

Kısa bir araştırmanın ardından santrali kuran firma yetkililerine ulaştığını ifade eden Başkonsolos Hassan, benzer santrallerin Sudan'daki bazı yerleşim birimlerinde uygulanması için çalışma başlattığını anlattı.


-ZENGİN SU KAYNAKLARI-


Hassan, Sudan'ın su kaynakları açısından zengin bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, dünyanın en uzun nehirlerinden birisi olan Nil Nehri'nin kollarının Sudan'ın güneyinden kuzeyine bin kilometre geçtiğini hatırlattı.

Başkonsolos Hassan, şöyle konuştu:

''Bu proje Sudan'ın farklı yerleşim bölgelerinde özellikle Nil Nehri yakınlarında bulunan yerleşik köylerde uygulanabilir. Ülkemizde petrol alanında çok önemli yatırım imkanları bulunmakla beraber aslında Sudan'ın ana ekonomik kaynağı tarımdır. Bu doğrultuda, tarımsal projelerin ve ürünlerin yerli ve yabancı pazarlara açılımı için elektrik üreten projelere ülkede ihtiyaç duyulmaktadır.''


-FİRMA YETKİLİLERİYLE GÖRÜŞÜLDÜ-


Hassan, İspir'in Koç köyünde hidroelektrik yöntemiyle başarılı bir proje uygulayan yetkili firmayla görüştüklerini ifade etti.

Firma yetkililerinin, projeyle ilgili ellerinde bulunan dokümanları kendilerine ulaştıracaklarını ve kendilerinin de projeyi Sudan'daki yetkililere göndereceklerini anlatan Hassan, ''Projenin ana kaynağı Türkiye olduğu için Türkiye Cumhuriyeti'nden destek almayı düşünüyoruz. Sudan, Türkiye Cumhuriyeti'nin inşaat, tarım, eğitim ve dış ticaret alanlarında zengin tecrübesinden çokça istifade etmiştir'' dedi.

Ülkesinin Türk iş adamlarına kapılarını sonuna kadar açtığını, inşaat alanında ciddi projelere imza atan Türk firmaları bulunduğunu ve bu firmaların çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, ''Ama devlet olarak elektrik projesi uygulamak istediğimiz ilk projelerden olacaktır'' diye konuştu.

Hassan son olarak, 2008 yılının başlarında Nil Nehri'nde inşa edilen Marow Barajı'ndan 3 bin kilovat saat elektrik enerjisi elde edildiğini sözlerine ekledi.


-KÖYLÜLER MUTLU-


Koç Köy Muhtarı Erdoğan Tatar ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, köylerinin Sudan'a örnek olmasından dolayı mutlu olduklarını belirterek, ''Köyümüz her konuda örnek bir köydür'' dedi.

Köylerinde, Koç Köyü Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği'nin bulunduğunu ifade eden Tatar, ''Derneğimiz köyümüzü her anlamda geliştirmek için çalışıyor. Amacımız köyümüzdeki santrali güçlendirerek, çevre köylere de katkı sağlamak. Ayrıca santrali köyümüze kuran, köylümüz iş adamı Mehmet Topal'a da teşekkür ediyoruz. Her konuda köyümüze destek oluyor.'' diye konuştu.

A.A
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2008 Çarşamba 11:40:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?