19
Mayıs
2024
Pazar
ERZURUM

Mirastan paylarına ahır düştü

Erzurum'un Pasinler ilçesine bağlı Porsuk köyünde 7 nüfuslu Suci ailesi, miras paylaşımında kendilerine düşen ahırda 5 büyükbaş havyanla birlikte yaşıyor.

Erzurum merkeze 35 kilometre uzaklıkta 80 haneli 250 nüfuslu Porsuk köyünde, eşini 9 yıl önce kaybeden anne Netice Suci (70), 5 oğluyla birlikte yaşadığı evin kendilerine küçük gelmesi üzerine mallarını paylaştırdı. Babalarından kalan ev ve ahır için kura çeken Suci kardeşlerden Rafet Suci'ye evlerinden 15 metre uzaklıktaki ahır düştü. Eşi ve 5 çocuğuyla ahıra yerleşen Suci, burada oluşturdukları 3 metrekare genişliğindeki bir yerde yaşamaya başladı. Hayvancılık ve çiftçilik yaparak geçimini sağlayan 44 yaşındaki Rafet Suci de ahırda yaşamaktan üzüntü duyduğunu dile getirdi. Suci, hava sıcaklığının geceleri eksi 30 dereceye düştüğü kış mevsiminde başını sokacak başka bir yer bulamadığı için ahırda yaşamaya mecbur olduklarını anlatıyor. Rafet Suci, "Beş kardeştik. Böldük yerlerimizi. Bana burası düştü, ahır tarafı. İmkânım dar olduğundan ev yapamadım." diyor.

Hayvanların ot ve yemlerini yedikleri bölmelere tencere ve mutfak gereçlerini koyan Suci ailesi, okula giden 4 çocuğunun okul çantalarını ahırın direklerindeki çiviye asıyor. Ahırda büyükbaş hayvanların arasında hamur açan anne Ayşe Suci, yaptığı yemeklerin ve açtığı hamurun içine tozların düşmesinden şikayet ediyor. Çocuklar ise dışarıdaki şiddetli soğuğa karşılık, ahırda da olsa yaşamanın tadını çıkartıyor. El ele tutuşan kardeşler, büyükbaş hayvanların arasında 'Yağ satarım, bal satarım' oynuyor.

Büyükbaş hayvanlarla aynı çatı altında yaşayan Suci ailesinin fertlerinden en çok köy okuluna giden evin en büyük kızı Fadime (12) etkilenmiş. Okula gittiğinde giysilerinden çevreye ahır kokusu yayılması üzerine sınıf arkadaşları Fadime'yi, "Öğretmenim Fadime ahır kokuyor. Rahatsız oluyoruz." şeklinde şikayette bulunmuş. Öğretmen, Fadime'yle konuşunca öğrencisinin ahırda yaşadığını öğrenmiş. Ahırda yaşamaktan rahatsızlık duyduğunu söyleyen 5. sınıf öğrencisi Fadime Suci, "Bize ev konusunda yardımcı olacak kimse yok mu? Okula giderken üzerim ahır kokmasın." şeklinde konuşuyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2007 Salı 12:25:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?