6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

MRG cihazı Erzurum’da hizmete girdi

 Türkiye’nin en güçlü açık MRG cihazı Erzurum’da hizmete girdi. Yaklaşık 1 milyon dolarlık bir yatırım olan MRG cihazı Buhara Tıp Merkezi’nde hastaların hizmetine sunuldu. 

Buhara Tıp Merkezi Başhekimi Serdar Kömeç, “Manyetik Rezonans Görüntüleme sisteminin büyük mıknatıslarla oluşturulan güçlü manyetik alan içinde radyo dalgalan kullanılarak belirli anatomik yapıları, diğer yapılardan net olarak ayırt etmek, sağlıklı ve hastalıklı dokular arasındaki farklılıkları saptamak ve tanımlamak için kullanılan bir tıbbi teknik olduğunu belirterek, “MRG vücudun değişik bölgeleri için değişik amaçlarla uygulanabilir. Migren, baş ağrılarında, nörolojik rahatsızlıklarda, beyin tümöründen şüphelenilen hastalarda, epileptik nöbet geçiren hastalarda, göz, kulak, çene eklemi problemi olan hastalarda, omurga problemi, disk kaymaları ve disk fıtıklarında, omuz, diz gibi eklemler ve bağların değerlendirilmesinde, spor yaralanmalarında, kalp hastalıklarında, göğüs ve karin iç organ rahatsızlıklarında, kemik yapı rahatsızlıklarında MRG değerlendirme yapılabilir” dedi. 

“AÇIK MRG İLE KAPALI YERDE KALMA KORKUSU TARİHE KARIŞMIŞTIR” 

MRG cihazlarının halk arasında tünel diye nitelenen dar ve kapalı bir çekim ünitesinden oluşması nedeni ile kapalı alan korkusu (klostrofobi) olan hastalar MRG cihazına girememekte ve gerektiği halde MRG çekimi yapılamadığını hatırlatan Başhekim Dr. Kömeç, “Bazı hastaların MRG çekimleri de yine aynı nedenle ancak yoğun ikna ve rahatlatıcı ilaçlar yardımı ile yapılabilmektedir. Tetkiki hiç tolere edemeyen hastalarda çekim gene anestezi verilerek yapılabilmektedir. Diğer yandan çocuk hastaların uyanık olarak kapalı MR sistemine sokulabilmesi mümkün olmayabilmektedir. Çocuklar cihaz içinde yalnız kalmaktan korkmaktadır. Bu gibi durumlarda açık MRG cihazı teknolojide son nokta kabul edilmektedir. Açık MRG ile kapalı yerde kalma korkusu tarihe karışmıştır. Daha önceleri kapalı yerde kalma korkusu olan hastalara MRG çekimi yapılamamakta ve bu hastalar Erzurum dışına gitmek zorunda kalmakta idiler. Merkezimizde açık MRG cihazının faaliyete geçmesi ile artık Erzurum'da ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde bu hastalar merkezimizde hizmet alabilmektedirler. Açık MRG cihazı ile bölgemizin bir eksiği tamamlanmış olup hastalara yerinde hizmet verilmeye başlanmıştır. Röntgen ışını ya da diğer hiçbir zararlı madde kullanmadan çalışan bu sistem ile tüm vücut görüntüleri elde edilebilmektedir. Hastalar çekim sırasında her açıdan kusursuz özgürlük ve ferahlık hissini yaşamakta olup çekim süresine dikkat edildiği takdirde kapalı MRG kadar kaliteli görüntüler elde edilebilmektedir” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2008 Çarşamba 15:48:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?