6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Müceldili konağı kültür evi oldu

Erzurum’da Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden birisi olan Müceldili konağı Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından onarıldı.

Esat Paşa Mahallesi’nde bulunan ve yıkılmaya terk edilen tarihi konak 900 bin YTL harcanarak kültür evine dönüştürüldü. Yapı taşlarından içerisindeki malzemeye kadar özüne uygun halde restore edilen tarihi konakta Osmanlı Mimarisinin tüm özelliklerine yer veriliyor.

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, bir tarihi mekanı daha kurtardıklarını belirterek, “Kültür evine dönüştürdüğümüz konakta her şeyi Osmanlı tarzıyla tercih ettik. Tarihi Erzurum evlerinin tüm özelliklerini burada korumaya çalıştık. Kültür evinin Erzurum’a hayırlı olmasını diliyoruz. Önümüzdeki günlerde düzenleyeceğimiz bir törende kültür evinin açılışını gerçekleştireceğiz. Tüm Erzurumlu hemşehrilerimizi tarihi konağı görmeye davet ediyoruz” diye konuştu.

ERZURUM EVLERİNİN ÖZELLİKLERİ
Erzurum Evlerindeki yapı sanatı kuşaktan kuşağa geliştirilerek sürdürülmüştür. Evlerin iklim koşullarının olumsuzluklarına göre biçimlenişi bu yöre mimarlığına ayrı bir özellik kazandırmıştır. Büyük boyutlu olan evler kalın kesme taş duvarlarla inşa edilirken belli aralıklarla yatay ahşap hatıllarla birbirine bağlanmıştır. Erzurum evlerinin cephelerinde en önemli öğe ise çıkmalarıdır.

iha
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2008 Salı 16:35:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?