7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Mucit icatlarını kitaplaştırdı

ERZURUMLU MUCİT İCATLARINI KİTAPLAŞTIRDI

Erzurumlu mucit Cengiz Çelebi, şimdiye kadar yaptığı tüm icatları kitaplaştırdı.

Uçak, kayaklı otomobil, kumla çalışan değirmen ve tsunamiye karşı kalkan buluşlarına imza atan Çelebi, ‘Bilim Serüveni’ adını verdiği kitabında bir böceğin ağzından teknolojiyi ve önemini anlatıyor.

Kitabı bastıracak maddi gücünün bulunmadığını kaydeden Çelebi, “Yıllardır kendi çabamla ortaya çıkardığım çalışmaları geniş kitlelere ulaştırabilmek için kitap yazdım. Ancak kitabı bastıracak maddi gücüm yok. Özellikle çocukların kolay anlayabileceği şekilde yazdığım kitabımın basılması için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den destek istedim” dedi.

Dadaşköy’deki evinin bir odasında kurduğu atölyede, bir çok icat yapan evli ve 4 çocuk babası Cengiz Çelebi, çocukken elektroniğe meraklı olduğunu ve okuduğu bilimsel yayınlardan yararlandığını söyledi. İlk icadı olan ‘Dadaş air’ uçağını 2004’de yapan Çelebi, her ay maaşının belir bir bölümünü teknolojik çalışmalara harcayarak şimdiye kadar kayaklı motosiklet, kumla çalışan değirmen, kayaklı pikap, Tsunamiye karşı kullanılabilecek kalkan ve çapa makinesinden tek kişilik otomobil yaptı.

Yaptığı buluşların geniş kitlelere ulaşmasını isteyen Cengiz Çelebi, 2 yıl önce kitap hazırlığına başladı. Bilim adamlarına helikopter fikrini veren ‘Yusufcuk’ böceğinin ağzından yaptığı çalışmaları anlatan Çelebi, insanoğlunun teknolojiyle ve yeniliklerle ilişkini ortaya koymaya çalışıyor. Yazdığı 65 sayfalık hikaye kitabını Atatürk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Bölümü ve Edebiyat Bölümü’ndeki öğretim üyelerine redakte ettiren Çelebi, yaklaşık 5 bin lira tutan baskı parasını karşılayamadığı için kitabını bastıramadığını söyledi. Geçtiğimiz yılki 23 Temmuz’da Erzurum’a gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e çalışmalarıyla ilgili bilgi notu ve CD veren Çelebi, beklediği desteğin gelmesi durumunda kitabını en kısa sürede bastırabileceğini ifade etti.

Yaklaşık 1200 lira maaşıyla evinin geçimini sağlarken icat çalışmalarını da yürüttüğünü anlatan Çelebi, “Yıllardır birçok icat yaptım ve bunların bilimselleşmesi için bir kitap yazdım. 2 yıllık bir çalışmanın sonunda kitabı ortaya çıkardım. Bir böceğin ağzından anlattığım kitapta gelişen teknolojinin en iyi şekilde kullanılması için insanların dikkatini çekmeye çalıştım. Maddi imkansızlıklar nedeniyle bastıramadığım kitabım için destek bekliyorum” diye konuştu.

ERZURUMLU MUCİT İCATLARINI KİTAPLAŞTIRDI
İHA
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2010 Çarşamba 13:35:01
Güncelleme :13 Ekim 2010 Çarşamba 13:58:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?