4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Murat Bulut'tan Türkçe'nin incelikleri

Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim elemanı okutman Murat Bulut, güzel konuşmanın bir sanat olduğunu belirterek, “Türkçe yazıldığı gibi okunan bir dil değildir.”dedi.

İlhak Kütüphanesi “Kültür Sohbetleri” kapsamında düzenlenen konferansta konuşan Murat Bulut, diksiyonun anlamlı ve alımlı söz söyleme sanatı olduğunu ve söylenişte yapılan hataları düzelttiğini söyledi.

Doğru konuşmakla, akıcı konuşmanın farklı olduğunu kaydeden Bulut, “Bazı kelimeler yanlış kullanıyor, artık o kelimeyi herkes aynı kullanmaya başlıyor ve kelimenin doğrusunu unutuyoruz. En sık yapılan hatalardan birisi de, çoğul olan kelimelerin, cümlede tekrar çoğul yapılmasıdır.”diye konuştu.

Güzel ve doğru konuşmanın sosyetik olmadığına da değinen Bulut, şunları ifade etti: “Bana hiç kimse sosyetik demedi. Çünkü bizim yaptığımız şey harfleri tam olarak çıkartmak ve doğru yerde kullanmaktır.”

Türkçe’nin yazıldığı gibi okunmadığını vurgulayan Bulut, “Türkçe yazıldığı gibi okunmaz, örneğin olacak yazarız, fakat olucak diye okuruz. Bütün bunları doğru telaffuz edebilmek için, mutlaka Türk Dil Kurumu sözlüğüne bakmalıyız ve kelimelerin telaffuzunu, yazılışını ona göre betimlemeliyiz” şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2009 Cumartesi 10:52:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?