4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

MÜSİAD Vali Bulut'u konuk etti

MÜSİAD Erzurum Şubesi’nin, Erzurum Valisi Sami Bulut’u konuk ettiği kahvaltılı toplantıda, Erzurum’un kalkınması ve sorunları ile ilgili değerlendirmeler yaptı.


MÜSİAD Erzurum Şubesi’nin, Erzurum Valisi Sami Bulut’u konuk ettiği kahvaltılı toplantıya, MÜSİAD Erzurum Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güvenli, Yönetim Kurulu ve Üyeler ile Genç MÜSİAD Üyeleri iştirak etti.
Toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Erzurum Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Güvenli, Erzurum’un kalkınmasına yönelik görüş ve önerileri paylaşmak için organize ettikleri toplantıya iştiraklerinden dolayı Valisi Sami Bulut’a teşekkür etti.
Toplantıya katılan tüm MÜSİAD üyeleri ile ayrı ayrı tanışıp, ticari faaliyet alanları ve işlerinin durumu ile ilgili bilgi alan Vali Bulut, Erzurum’un kalkınması için faaliyet gösteren MÜSİAD üyesi işadamlarına teşekkür etti.
Erzurum’un, yeni çıkarılan teşvik sisteminden azami seviyede yararlanması için gayret içerisinde olduklarını vurgulayan Vali Bulut, “MÜSİAD Üyesi işadamları olarak, Erzurum’un kalkınması için öncelik ve önem verilmesi gereken 3 tane yatırım sektörü ve yatırımlar için oluşturulacak 2. Organize Sanayi Bölgesi’nin yerini ortak kararla belirleyin. Organize Sanayi Bölgesi kurulacak özelliklere sahip ve hazineye ait bir yeri biz Organize Sanayi Bölgesine tahsis ederiz. Dut gibi, ham maddesi Erzurum’da yetişip, diğer iller tarafından işlenip markalaştırılıp pazarlanan ürünlerimiz ile ilgili proje geliştiriyoruz. Bu konularda MÜSİAD’ın da araştırma yapmasını ve projeler üretmesini bekliyoruz. Resmi kurumların araştırma raporlarının haricinde kendiniz araştırmalar yapın. Mesela, MÜSİAD olarak, kuzey ilçelerimizdeki meyve yetiştiriciliği miktarını kendiniz, yerinde gerçekçi bir şekilde araştırınız. Yeterli meyve yetiştiriciliği yapılıyorsa soğuk hava deposu ve bu meyveleri işleme tesisi kuralım” dedi.


Erzurum’un kalkınmada gerilerde kaldığını, oysaki 1980’li yıllara kadar Erzurum’un Türkiye’nin kalkınmışlık yönünden önde gelen illerinin arasında bulunduğunu hatırlatan Vali Bulut, bugün, Erzurum’un eğitim deki göstergeleri ile kalkınmadaki göstergelerinin birbirine çok yakın olduğuna dikkat çekti.
Kalkınmanın eğitimden başladığına işaret eden Vali Bulut,” Maalesef, Erzurum Eğitimde Türkiye’nin diğer illeri arasında gerilerde kaldığı gibi kalkınmada da gerilerde kalmış durumda. Eğitim kalitesi yükseldikçe kalkınmışlık oranı da yukarılara çıkmakta. Eğitimli insanın kalkınmaya katkısını Erzurum’da hayvan yetiştiriciliğinde gözlemledik. Hayvan yetiştiriciliği konusunda eğitim verdirdiğimiz insanların yetiştirdiği besi hayvanları öncekinde çok daha fazla et verirken, süt sığırlarından da daha fazla oranda süt elde ediliyor. Buda, kalkınmanın eğitimle bağlantılı ve paralel geliştiğini gösteriyor. Eğitimdeki gelişmişliğimiz ne ise kalkınmadaki durumumuzda öyle” şeklinde konuştu.


Erzurum’un gerçek bir cazibe merkezi olduğuna vurgu yapan Vali Bulut, Erzurum’un tarihin bunun göstergesi olduğunu, İpek Yolu ve diğer ticaret yollarının Erzurum’dan geçmesinin ve bulunduğu bölgenin yüzyıllarca ticaret merkezliğini yapmasının da Erzurum’un cazibesini artırdığını söyledi. Erzurum’un yeniden ticaret ve cazibe merkezi haline gelmesi için açıklanan yeni teşviklerden Erzurum’un en üst seviyede faydalanması için MÜSİAD üyesi işadamlarının desteğini beklediğini ifade eden Vali Bulut, “Erzurum’u eğitimi, ticareti, sanayisi, turizmi, tarımı, hayvancılı ve diğer sektörleri ile beraber kalkındıracağız. Artık devletten yatırım bekleme zamanı değil. Devlet teşvik edecek, yatırım olanakları oluşturup, altyapıyı hazırlayacak. MÜSİAD üyesi işadamları gibi işadamları özel sektör olarak yatırımlar yapacak. Bizde devletin tüm imkânlarını seferber ederek destek olacağız” dedi.


Samimi bir sohbet ortamında, karşılıklı soru cevap şeklinde yaklaşık iki saat süren toplantıda MÜSİAD Erzurum Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Güvenli ve MÜSİAD üyesi Erzurumlu İşadamları Vali Sami Bulut’tan şu taleplerde bulundu;
Yeni çıkartılan teşviklerden Erzurum’un daha fazla istifade edebilmesi için, Erzurum’u 3. ve 4. bölgedeki illerden daha da cazip hale getirecek, yatırımcıları Erzurum’a çekecek ve Erzurum’daki müteşebbislerin Erzurum’da yeni yatırımlar yapmasını teşvik edecek özel eklemeler yapılması,
Teşviklerden hızlı bir şekilde istifade edilebilmesi için yatımlarla ilgili 2. Organize Sanayi Bölgesinin yerinin biran evvel belirlenerek altyapısının yapılması,
1. Organize Sanayi Bölgesinin büyük çoğunluğunun depo olarak kullanıldığını, bunun önüne geçilerek, buraların imalatçılara tahsis edilmesi,
Kamuya ait ve özel bankaların, Erzurum’da kredi istihbarat servislerinin olmaması nedeniyle, doğuya kredi vermede zorluklar çıkartıyorlar, yatırımcılara duyarsız ve kötü davranıyorlar. Bankaların Erzurum’da yatırım yapan girişimcilere davranışlarını düzeltmeleri konusunda uyarılması ve Erzurum Kredi İstihbarat Servisleri’ni en kısa zamanda kurmaları, Erzurum’un Sınır Ticareti’nden faydalanan illerin arasına alınması ve bu konuda girişimcilere gerekli kamu desteklerinin sağlanması.


Lojistik Merkez’in faaliyete geçirilmesi Erzurum için çok önemli. Yapılma kararı çıkmış olmasına rağmen bekletiliyor. Biran an önce konu çözüme kavuşturup Lojistik Merkez Erzurum’da hizmete geçirilmeli, Organik meyve yetiştiriciliği ve işlemeciliği için yapılacak yatırımlar teşvik edilmeli, Tortum İlçesindeki 1970’li yıllarda yapılan Dokuma Fabrikası’nın yerine meyvecilik yetiştiriciliği ve işleme fabrikasının kurulması, İran, Türkiye’nin Gürbulak – Erzurum Demir Yolu’nu yıllardır faaliyete geçirmemesi nedeni ile Ermenistan üzerinden Gürcistan’ın Batum Limanı’na demir yolu yapmak için çalışma başlatıyor. Biz acele edip İran – Gürbulak – Erzurum Demir Yolu’nu faaliyete geçirmeliyiz.


Hayvancılık sektörü bölgede ciddi teşviklerle canlandırılacak durumda. Hayvanların derisinden sütüne kadar tüm ürünlerinin işleneceği, değerlendirileceği yatırım tesislerinin kurulması ve geliştirilmesi teşvik edilmeli,
İl dışından Erzurum’da ihale alan firmaların, işçisini, taşeronunu Erzurum’dan tutmaları ve malzeme alımını Erzurum’dan yapmaları için yaptırım uygulanmalı ve bunlar sağlanmalı, Erzurum’dan Tebriz ve Urumiye’ye otobüs seferleri biran önce başlatılmalı, Erzurum – Tebriz, Tebriz – Erzurum; Erzurum – Bakü, Bakü – Erzurum uçak seferlerinin başlatılması.

İha
Yayın Tarihi : 7 Haziran 2009 Pazar 13:14:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?