4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

MÜSİAD'dan teşvik önerileri

MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı Mustafa Güvenli, teşvikli iller için pozitif ayrımcılık anlamına gelen SSK prim indirimlerinin, işverenin elinden bu kadar kolayca çekilip alınmaması gerektiğini söyledi.


Türkiye’de, sosyo-ekonomik durumlarına göre tespit edilen 49 ilin, 5084 Sayılı Teşvik Yasası kapsamına alındığını hatırlatan Güvenli, bu illerdeki yatırımcılara ise, arsa, stopaj vergisi, SSK primi ve enerji gibi gider kalemlerinde mali bir takım ayrıcalıklar uygulandığını bildirdi.


MÜSİAD Şube Başkanı Güvenli, söz konusu ayrıcalıklar içerisindeki SSK prim indirimlerinin, işverenler için çok büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, “Ne var ki, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yeni uygulaması, ilimiz ve bölgemizdeki binlerce işvereni huzursuz etmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumu’na prim borcu olan işverenlerin, Teşvik Yasası ve dolayısıyla çeşitli indirimlerden faydalanamayacak olmaları, geri kalmış illeri kalkındırma yönündeki çabalarla örtüşmemektedir” dedi.


5084 Sayılı Teşvik Yasası kapsamında bulunan diğer iller gibi, Erzurum’un da bir takım beklentileri bulunduğunu dile getiren MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı Mustafa Güvenli, yatırımların özendirilmesi ve istihdamın artırılmasını amaçlayan teşvik yasalarının, bazı yöntem hataları yüzünden istikametinden çıktığını kaydetti.


Başkan Güvenli, “Erzurum’daki işverenlerin ve girişimcilerin içinde bulundukları ekonomik standartlar zaten bellidir. Bu şehirde, siftah bile etmeden dükkanını kapatan yüzlerce işveren bulunmaktadır. Böyle durumlarda, işveren SSK primini zamanında ödemek için oldukça zorlanıyor.” diye konuştu.


Erzurum’un, kalkınmaya ihtiyaç duyduğu için Teşvik Yasası kapsamına alındığına dikkati çeken Başkan Güvenli, teşviklerden faydalanabilmesi için işverenlerin önüne ‘borçsuzluk’ koşulunun sürülmesinin, uygulanan teşvikleri asıl istikametinden çıkardığını ifade etti.
Güvenli, “Erzurum’da, SKK primlerinin rahatlıkla ödenebildiği, enerji giderlerinin karşılanabildiği ve her türlü maliyetin rahatlıkla göğüslenerek, kazancın elde edilebildiği bir ortam olsa, zaten teşviklere ihtiyaç kalmazdı. Durum bunun tam da tersi iken, Erzurum’da borçsuz işveren yada girişimci aramak, ekonomik gerçeklerle de bağdaşmamaktadır” dedi.


Bugüne kadar uygulanan teşvik yasalarının, Erzurum’da sosyal güvence imkanına sahip olanların sayısını da artırdığına vurgu yapan MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı Mustafa Güvenli, özel sektörde yaklaşık 43 bin kişinin SSK’lı çalıştığını belirtti.


SSK primlerine uygulanan indirimlerin büyük rol oynadığını anlatan Güvenli, daha sonra şunları kaydetti: “Ağustos ayı itibariyle geçmiş dönemlere ait SSK prim borcu olan işverenler, 150,00 TL ödemek yerine 261,00 TL tutarında prim ödemek durumunda kalacaklar. Erzurum’da prim borçlarını yasal gününde ödeyebilecek işveren sayısı, mevcut şartlarda kısıtlı olduğundan, prim yükünü kaldıramayan işveren, maliyeti düşürmek için doğal olarak işgücünde düşüş yaşayacaktır. Bu durum, işsiz sayısını artıracağı gibi, kayıt dışı istihdamı da tetikleyecektir. MÜSİAD olarak, ilgili düzenlemenin yeniden gözden geçirilmesi ve SSK prim indirimleriyle ilgili hususun, teşvik yasalarının amacına uygun bir biçimde revize edilmesini talep ediyoruz. Bu konudaki girişimlerimiz ve takiplerimiz sürecektir.”

İha
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2009 Pazartesi 18:44:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?