7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Nahcıvanla dev anlaşma

NAHCIVANLA 15 MİLYON DOLARLIK ANLAŞMA

6-8 Temmuz tarihlerinde Nahcıvan’a gerçekleştirilen "İnşaat sektörel ticaret heyeti" ziyaret programında Türk işadamlarının Nahcıvanla 15 milyon dolarlık anlaşma imzaladığı belirtildi.

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, 15 ilde 12 bin 500 üyesi bulunan Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği’nin öncülüğünde Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın himayesi ve Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın desteği ile Nahçivan’a düzenlenen ziyaret programının verimli geçtiğini söyledi.

Nahcivan Özerk Cumhuriyeti İktisadi ve Kalkınma Bakanlığı salonunda gerçekleşen görüşmede Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, yönetim kurulu üyeleri ile değişik illerden gelen 40 işadamı Nahcıvanlı işadamlarıyla buluştu.

Doğu Anadolu İhracatçıları Birliği Genel Sekreteri Fikret Kabakuş’un teklifi ile her iki tarafın tanışma faslından sonra, söz alan Nahcıvan Özerk Cumhuriyeti Ticaret ve Kalkınma Bakanı Famil Seyidof, “Doğunun medeniyet şehirlerinden birisi olan Nahcıvan, her alanda kalkınma hamlesi başlatarak zirve yapmamaktadır. 402 bin nufusun yaşadığı ülkede mili gelir kişi başına 2 bin 435 manat düşmektedir. Nahcıvan, tarihi İpek yolu üzerinde olan tarihi bir şehirdir. Bu anlamda siz kardeşlerimizin buraya gelip yapacağımız ticari bağlantıların her iki ülkeye hayırlı olsun” dedi.

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel de konuşmasında Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın himayelerinde sürdürülmekte olan komşu ve çevre ülkeler stratejik planı çerçevesinde, Dış Ticaret Müsteşarlığı koordinatörlüğü ve birliğin organizatörlüğünde, dost ve kardeş Nahçıvan'a "İnşaat Sektöre! Ticaret Heyeti" ziyaret programı gerçekleştirildiğini ifade etti.

İnşaat Sektörel Ticaret Heyeti programına büyük önem verdiklerini ifade eden Şengel, “Çünkü biz komşu iki ülke olmaktan öte, birbiri ile akraba olan dost ve kardeş iki ülkeyiz. Sizlerin sevinci bizim sevincimiz, sizin gelişmeniz bizim gelişmemiz, sizlerin üzüntüsü ise bizim üzüntümüzdür. Biz buraya bu duygularla geldik. Amacımız, globalleşen ve mesafelerin çok kısaldığı, Dünyamızda, komşu iki kardeş ülke olarak, karşılıklı ticaretimizi kat kat artırmaktır. Azerbaycan-Nahcıvan ile Türkiye arasında her alanda gelişerek devam eden diyalog ve ilişkiler, özellikle ekonomik alandaki işbirliğiyle, diğer ülkelere örnek teşkil edecek bir düzeye gelmesi gerektiği kanaatindeyiz. Bu sayede çok daha büyük hacimli işbirliği yapma imkânları doğacaktır.”diye konuştu.

Türkiye ile Nahcıvan-Azerbaycan arasında halen 2009 yılı sonu itibariyle toplam 1 milyar 407 bin 699 bin dolarlık ihracat, 752 milyon 780 bin dolarlık ithalat ile beraber toplam 2 milyar 162 bin 488 dış ticaretimiz bulunduğunu kaydeden Şengel, “ Birliğimiz kanalıyla kayda alınan ihracat ise, 2008 yılında 333.950.633 dolar iken, 2009 yılında 297.079. 393 olarak kayda alınmıştır. Birliğimiz kanalıyla kayda alınan bu rakamlar içerisinde, inşaat sektörü ile ilgili malzemelerin ihracatı 2008 yılında, 104 milyon dolar civarında iken, 2009 yılı sonu itibariyle inşaat sektörü ihracatımız, 93 milyon dolar civarında kayda alınmıştır. Bu rakamlar, Kardeş İki Ülke Dış Ticareti için, yeterli rakamlar değildir. Şimdi bu toplantılarda yapacağımız görüşmeler ve bundan sonraki dönemde, karşılıklı ihracatımızın daha da artmasını bekliyor ve temenni ediyoruz.”şeklinde konuştu.

Şengel, ticarete konu olabilecek malların çeşitlendirilmesi ve ikili ticaretin karşılıklı yarar ve denge esası çerçevesinde geliştirilmesine yönelik düzenlemelerin ve iki ülke ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesine katkı sağlaması amacıyla, son dönemde geliştirilen Tercihli Ticaret Sistemi projelerinin hayata geçirilmesinin Ülkelerimiz arasındaki ticaretin istenilen seviyelere gelmesinde, önemli rol oynayacağı kanaatinde olduklarını belirtti.

Şengel, daha sonra şunları kaydetti: “Umuyoruz ki, Yapacağımız ikili görüşmeler sonunda, gelişmekte olan ticari ilişkilerimizin, Ülkelerimiz arasındaki kültürel ve dostluk bağlarına yaraşır şekilde daha üst seviyelere gelmesi ve bu "inşaat Sektörel Ticaret Heyeti Programının" hem insanî ilişkilerinin hem de köklü ticari birlikteliklerin kurulmasına vesile olması ve ülke yapında yapılan ihracatımızın 5 milyar $. Bölgemizden yapılan ihracatımızın ise 1 milyar S seviyelerine en kısa sürede çıkmasını temenni ediyoruz.”

BÜYÜME HIZINDA DIŞ TİCARET’İN PAYI BÜYÜK

Şengel, ayrıca, 11,5 olarak açıklanan Türkiye’nin büyüme hızında Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın büyük payı bulunduğunu ifade etti.

Türk ekonomisinin, büyük depremlere yol açan küresel krizde sağlam durmayı ve ayakta kalmayı başardığını belirten Şengel, bu nedenle kriz sonrası toparlanması ve atağa kalkmasının da kolay olduğunu, 2010'un ilk çeyreğinde Türk ekonomisinin yüzde 11.7 büyüdüğünü hatırlattı.

2010 yılında küresel ekonominin yüzde 4.2 büyümesi öngörülürken, Türk ekonomisinin TÜİK verilerine göre 2010'un ilk çeyreğinde Türk ekonomisi yüzde 11.7 büyüdüğünü kaydeden Şengel, “Bu büyüme hızında Dış Ticaret’in önemi ve payı büyüktür. 100 milyar doları aşan ihracat miktarı, komşu ülkelerle gece gündüz demeden yürütülen ikili ilişkiler sürekli bir ivme kazandırıyor. Devlet Bakanımız Zafer Çağlayan’ın öncülüğünde yürütülen çalışmalarla sanayicinin işadamının önü açılıyor. Bu Türkiye’nin büyümesinde önemli bir etken diye konuştu.

Dış Ticaret Müsteşarlığı İnşaat Genel Müdürlüğü’nden Şube Müdürü Özgür Çelikel de “Ticari alanda iş yapan insanların önünü açmak için çalışmaktayız” diye konuştu.

Toplantıda Nahcıvan Kalkınma Bakanlığı sektör müdürleri de geniş açıklamalarda bulundular. Her iki ülkeye ait tanıtım sunumunun yapılmasının ardından, Nahcıvan Özerk Cumhuriyeti Ticaret ve Kalkınma Bakanı Famil Seyidof, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’a iletilmek üzere bir tablo hediye etti. Ziyaret programında daha sonra Nahcıvan’da üretim yapan fabrikalar gezildi.

Öte yandan yapılan ikili görüşmelerde ise ilk etapta Türk ve Nahcıvanlı işadamları arasında 15 milyon dolarlık anlaşma sağlandı.

NAHCIVANLA 15 MİLYON DOLARLIK ANLAŞMA
NAHCIVANLA 15 MİLYON DOLARLIK ANLAŞMA
İHA
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2010 Cuma 21:50:04
Güncelleme :10 Temmuz 2010 Cumartesi 13:11:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?