6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Nakliyeci esnafın sorunları

Erzurum'da nakliyecilik işiyle uğraşan kamyoncular, ulaştırma sektörünün önemli sorunları bulunduğunu belirterek, Ulaştırma Bölge Müdürlüğü tarafından verilen belgelerinin yüksek maliyetler içerdiğini ve yük kantarları denetiminde farklı muameleler uygulandığını öne sürdüler.

Kamyoncular, K1 belgesi denetimlerinde etkinlik sağlanamadığını ifade ettiler. Nakliyeciler ayrıca Erzurum da kamyoncuların sorunlarının aşılması için site kurulmasını istediler.


Erzurum Kamyoncular ve Nakliyeciler Kooperatifi Başkanı Abidin Evliyaoğlu, yetki belgesi almak için istenen ücretin nakliyecileri olumsuz etkilediğini belirterek, uygulamanın devam etmesi ile sektörde işsizlik sorunun artacağını öne sürdü. 2011 Üniversiteler arası Kış Oyunları’nın alınmasının ardından şehirde güzel bir yapılaşma olacağını vurgulayan Evliyaoğlu, “Erzurum da kamyonculara ait site kurulmalıdır. Geçen yıl 25 Şubat’ta yürürlüğe giren yasa, yetki belgesi almayan kamyoncu esnafının çalışmasını imkansız kılıyor. Kanunla şirketlere ve nakliye komisyoncularına ‘K’ türü yetki belgesi alma hakkı tanınırken, sınırlı sorumlu taşıyıcı kooperatiflere bu hakkı vermiyor. Sayıları 100 binleri bulan kamyon ve TIR şoförü ile nakliye firması çalışanları işsiz kalacak. Türkiye, kamyon ve TIR çöplüğüne dönecek. Milyarlarca dolarlık servet çürüyecek. Küçük sermayeli çok firma tasfiye edilirken büyük sermayeli az sayıda firma korunacak. Bu da tekelleşme tehlikesine yol açacak.” dedi.


Taşıma maliyetlerinin yeni kanunla birlikte yüzde 50 arttığını kaydeden Evliyaoğlu, "Bunun en büyük etkisi ihracat üzerinde görülecek. İthalat maliyetlerinde ise artma olmayacak. Bu da dış ticaret açığının büyümesine sebep olacak. Kanun hükümleri Türkiye’ye taşıma yapan yabancı nakliyecilere uygulanmayacak. Adeta kabotaj ile getirilen yabancılara yurtiçi taşıma yasağı sadece yerlilere uygulanır hale gelecek. Ticari amaç olmadan sadece kendi işi için nakliye aracı bulunduranlar da 10 milyar lira belge parası vermek ve ikinci bir kamyon almak zorunda kalacak. Kamyon kooperatifleri ortadan kalkarak birer sermaye şirketine dönüşecek. Anayasa’nın 171. maddesinde yer alan kooperatifçiliğin geliştirilmesine dair hüküm çiğnenecek. Yerli müteşebbislerin nakliye komisyonculuğu yapması yüksek mali engellere takılacak. Piyasa yabancı nakliye komisyoncularına kalacak. Yasal yollardan çalışmasına imkân kalmayan araçlar yasal olmayan yollara sapacak.” diye konuştu.
Akaryakıt fiyatlarındaki yüksek artış, buna paralel olarak maliyetlerin hızla yükselmesinden şikayet eden kamyoncu esnafı, "Mazot ücretleri çok yüksek. K1 ve SRC belgeleri almak büyük maliyetlere mal oluyor. Bunun yanında vergi, sigorta primi ödemeleriyle daha da zor duruma düştük. Son düzenlemelerle Bağ-Kur primleri bize yüzde 350 oranında daha fazla yük getirdi. Yetki belgelerinin ücretleri çok yüksek. Nakliyeciler olarak maliyetlerin yüksek olmasından dolayı önemli sorunlar yaşıyoruz. Sorunların aşılması için Erzurum’a nakliye sitesi kurulmalıdır. Kantarlardaki denetimlerde farklı tarifeler uygulanabiliyor. Bu sorunların bir an önce giderilmesini istiyoruz. Sorunların çözümü için devletin daha az vergi ve sigorta primi alması lazım. Bunun yanında kamyoncu esnafına, kilometre başına fiyat hesabı getirilmeli. Bunun için de Ulaştırma Bakanlığı ve Şoförler Federasyonu bir araya gelerek, nakliye ücretlerine, tonaj ve kilometre hesabını baz alarak standart bir ölçü getirsinler. Neden bizimle kimse ilgilenmiyor? Ülkeyi yönetenler kamyoncuların bu halini neden görmüyor? Kayıt dışılığın önlenmesi adına çıkarılan denetimlerin etkin bir şekilde devam etmesini istiyoruz. Denetimler etkin bir şekilde devam etmelidir. Sorunların aşılması noktasında herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor. " şeklinde konuştular.

iha
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2008 Pazartesi 14:41:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ilyas yıldız IP: 88.246.40.xxx Tarih : 1.04.2008 21:07:04

biz kamyoncu esnafı olarak en kopuk vebirbirinden bihaber toplumuz birbirimizin kamyonunu mazotunu lastiğini çalar bedava yük taşımak için yarışırız bizi temsilen bağımsız fedarasyonumuzun olmasından yanayım tek yumruk tek söz tek tarife mümkünse günday beyler olmasın çünkü buğüne kadar bizlerle ilgili birsöz ve bir eylemi olmadı bunca yıl olmadıysa bundansonra olacagınıda sanmıyorum saygılarımı sunuyorum AYDIN/söke,den ilyas YILDIZ