8
Mayıs
2024
Çarşamba
ERZURUM

'Nene Hatun milli heyecanını yitirmedi'

"93 Harbi" olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus harbinde kahramanlıklarıyla Türk tarihine adını altın harflerle yazdıran Nene Hatun, ömrünün sonuna kadar kurtuluş törenlerinde hep ön saflarda yer aldı. 

Yaşadığı sürece efsane baltasıyla tüm kurtuluş törenlerine katılan Nene Hatun'un milli heyecanını ömrünün son anına kadar devam ettirdiği kaydedildi. 1952 yılında Nene Hatun'un ölümünden 5 yıl önce kurtuluş törenlerinde çekilmiş fotoğrafında milli kahramanın yaşadığı heyecanı açıkça gözler önüne seriyor. TRT Erzurum Radyosu emekli sanatçılarından Raci Alkır, babası Şefik Alkır'ın Nene Hatun ile birlikte omuz omuza mücadele verdiğini hatırlatarak, "Bu fotoğraf 1952 yıllarında kurtuluş törenlerinde çekilmiş. Babam Şefik Alkır, Nene Hatun ile törenlere katılmış. Bu fotoğrafta 1952 yılında Vatan Gazetesi'nde yayınlandı. Tek nüsha bulabilmiştim. Ama onu da kaybettim" dedi. 

Babası Şefik Alkır'ın 1957 yılında 74 yaşında hayatını kaybettiğini söyleyen Raci Alkır, "Nene Hatun ile ilgili böyle bir fotoğraf hiçbir yerde yok. Babamla birlikte çekilmiş bu fotoğraf beni her zaman duygulandırmıştır. Fotoğrafın orijinalini bulmak istiyorum" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2006 Salı 13:59:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?