7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Nenehatun Facebook’ta

NENEHATUN FACEBOOK’TA

Erzurumlu tarihi kahraman Nenehatun’un hayatının anlatıldığı filmin fragmanı internette yayınlanmaya başlandı. Sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta bazı vatandaşlarca paylaşılan fragmanla, filme ilginin artırılması hedefleniyor.

Aziziye ilçesinde oluşturulan köyde Avni Kütükoğlu’nun yönettiği Nenehatun filminde Nenehatun’u Açelya Elmas canlandırırken, Zeki Alasya, Eşref Kolçak, Selehattin Taşdöğen, Nuri Alço, Levent Ülgen gibi tanınmış isimler de filmde rol almıştı. Cumhuriyet Bayramı’nın 87’nci yıl dönümü olan 29 Ekim’de gösterime girecek olan filmin fragmanı internette yayınlanmaya başladı. Özellikle sosyal paylaşım sitesi Facebook’tan fragmanı yayınlayarak filmin duyurusunu yapan vatandaşlar, sinema filmine ilginin artmasını hedefliyor.

Erzurum’da 1857’de doğan Nenehatun, 93 Harbi olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı - Rus savaşında gösterdiği kahramanlıkla tarihe adını yazdırdı. 1877 yılında Ermeni çetelerinin 8 Kasım gecesi Aziziye Tabyaları’na girerek uykudaki Türk askerlerini kılıçtan geçirmeleri sonucu Erzurum’a gelen Rus ordusu hiçbir direnişle karşılaşmadan tabyaları ele geçirdi. Tabyaların Ruslar tarafından işgal edildiği haberlerinin Erzurum’da duyulması üzerine silahlanan halk Aziziye Tabyaları’na doğru harekete geçti. Silahı olmayanlar da balta, orak ve tırpanlarını yanlarına aldılar. Düşmanın üzerine giden ve erkeği de cephede çarpışan Nene Hatun da vardı. Ağabeyi Hasan bir gün önce cepheden yaralı olarak gelmiş ve kollarında can vermişti . Nenehatun üç aylık bebeğini emzirdikten sonra, “Seni bana Allah verdi. Ben de O’na emanet ediyorum” diyerek vedalaştıktan sonra bir kaç saat önce ölen ağabeyinin tüfeğini alarak Ruslarla savaşmaya gitti.

NENEHATUN FACEBOOK’TA
NENEHATUN FACEBOOK’TA
İHA
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2010 Pazartesi 12:24:00
Güncelleme :11 Ekim 2010 Pazartesi 12:28:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?