4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Öğrencilere sınav uyarısı

Erzurum Rehberlik ve Araştırma Merkezi, Seviye Belirleme Sınavı’na (SBS) girecek öğrencilere sınav kaygılarını atlatmaları için yardımcı oluyor.

Öğrencilere konuyla ilgili broşürler dağıtan merkez görevlileri, sınav öncesi, sınav zamanı ve sonrasında nasıl hareket etmeleri gerektiği konusunda bilgiler veriyorlar.


Türkiye genelinde 6-7 Haziran 2009 tarihleri arasında yapılacak olan SBS için geri sayım başladı. İlköğretim 6-7 ve 8. sınıfları yakından ilgilendiren sınav öncesi Erzurum Rehberlik ve Araştırma Merkezi harekete geçti. 1. Kariyer Günleri ve METEF fuarında stand açan Rehberlik ve Araştırma Merkezi, meslek tercihlerinin yanı sıra öğrencilere özellikle sınav kaygısı konularında yardımcı olmaya çalışıyor.
Sınav kaygısı, sınav öncesi, sınav zamanı ve sonrasında yapılması gerekenler konusunda öğrencilere uyarıcı broşürler dağıtan uzmanlar, başarı için dikkat edilmesi gereken noktaları tek tek anlatıyorlar.


Sınav öncesinde başlayan çeşitli fiziksel ve psikolojik değişimlerle ortaya çıkan, bireyin sınav esnasında performansını olumsuz yönde etkileyen yoğun kaygı durumunu ‘sınav kaygısı’ olarak açıklayan uzmanlar, belirtilerini; kalp atışı hızlanması, solunum sayısı artması, ellerde ve ayaklarda soğuma, mide bulantısı, kusma, ağız kuruluğu, uyku düzeninde bozulma, bağırsak hareketlerinde bozulma, yoğun iç sıkıntısı olarak açıkladılar.  Sınav kaygısıyla birlikte öğrencide olumsuz duyguların baş göstereceğini belirten uzmanlar, sınav öncesi ve sınav zamanı dikkat edilecek hususları şöyle ifade ettiler:


SINAV ÖNCESİ
“Zamanınızı planlamaya çalışın, Çalışmanız gereken şeyleri planlayın. Telaşla bir şeyler yapma yerine hızlı ancak telaşlı olmayan bir ritmde çalışmaya özen gösterin.


Çalışmalarınızı kesinlikle başka bir zamana ertelemeyin. Sınava iyi hazırlanmanız, sınavda kendinizi rahat hissetmenizi sağlar. Haftada en az birkaç saat zevk alacağınız şeyler yapın. Daha önceki başarısızlıklarınızın sebeplerini araştırın. Sınavın sizin kişiliğinizi değil, bilginizi değerlendirdiğini unutmayın.
Sınav için olumlu düşünün. Sınavın yaklaştığı zamanlarda çok ders çalışmak yerine fiziksel aktivitelerinizi artırın. Sınavdan önce stresli ortamlardan uzak durun. Beslenmenize ve uykunuza dikkat edin. Aç karnına sınava girmeyin. Sınav yerine erken gidin, ortama alışmak sizi rahatlatır.


SINAV SIRASINDA
Duygu ve düşüncelerinizin kontrolünün sizde olduğunu unutmayın. Yönergeleri dikkatlice okuyun ve soruları gözden geçirin. Zamanı nasıl kullanacağınıza ve hangi sorulardan başlayacağınıza karar verin.
Yapabileceğiniz sorulardan başlamak sizi motive eder. Yapamadığınız sorulara işaret koyup atlayın, soruları bitirince yapamadığınız sorulara tekrar dönün. Kaygınızın arttığını hissettiğinizde birkaç dakika arkanıza yaslanın, derin nefes alarak dinlenin.


Sınav sırasında ‘daha çok çalışmalıydım’ diye değil, ‘şu anda ne yapabilirim’ diye düşünmeye çalışın.


SINAV SONRASINDA
Erzurum Rehberlik ve Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan uyarı broşüründe öğrencilere sınav sonrası yapmaları gereken hususlar da şöyle ifade edildi:
“Dinlenin, sınavınız nasıl geçerse geçsin, kendinizi ödüllendirin. Hoşlandığınız zevk aldığınız şeyleri yapın. Sınavdan sonra başarısız olduğunuz yerleri saptayın. Eksiklerinizi ve yanlışlarınızı görün. Sonraki sınav için çalışmanız gereken konuları belirleyin.”

İha
Yayın Tarihi : 3 Haziran 2009 Çarşamba 13:28:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?