6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Öğretmenlere kuş gribi tanıtımı

Tarım İl Müdürlüğü’nce öğretmenlere yönelik olarak düzenlenen eğitim çalışmasında konuşan Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan, çocuklara yönelik oyun hazırladıklarını ve 2 bin 640 hedef eğitici kişiye ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda düzenlenen seminerin açılış konuşmasını yapan Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan,“Ülkemizin ve insanlarımızın, kuş gribinin etkilerinden en az zararla kurtarılması için konuyu paniğe gerek olmadan sürekli gündemde tutmak, korunma yöntemleri ve hastalık hakkında bilgilendirme yapmak çok önemlidir.”dedi.

Erdoğan, hastalık salgınını önleme ve salgından korunma yolları konusunda kamuoyunda ve özellikle risk altındaki gruplar arasında bilinç ve duyarlılığın güçlendirilmesini sağlayarak, kuş gribi hastalığının hayvandan hayvana, hayvandan insana bulaşmasının en kısa sürede engellenmesi ve bu aşamalarda hastalığın kontrol altına alınarak insandan insana bulaşmasının engellenmesini amaçladıklarını vurguladı. Erdoğan, “İl eğitim sorumlularının ilimiz merkez ve 18 ilçede şubat, mart, nisan aylarında hedef eğiticilere yapacakları eğitimlerle hedef gruplara ulaşılması planlanmaktadır.”diye konuştu.

2 BİN 640 EĞİTİMİCİ EĞİTİLECEK

Erdoğan, “İl müdürlüğümüz ve sağlık il müdürlünce görevli teknik personellerden oluşan il eğitim sorumlularının eğitim vereceği hedef eğitici grup olarak, öğretmenler, halk eğitim merkezlerinde görevli uzman ve usta öğreticiler, mühendisler, biyologlar, imam-hatipler, muhtarlar ve avcı derneklerinin belirlendi. Yapılacak eğitimlerde hedef eğitici gruptaki kişilere proje kapsamında verilen eğitimin sonunda birer adet “Kuş gribi rehber kitabı ve CD”si verilecektir. Böylece, ilimiz genelinde toplam 2 bin 640 hedef eğitici kişiye ulaşılması hedeflenmiştir.”şeklinde konuştu.

6 BİN 550 ADET KUŞ GRİBİ ÇOCUK OYUNU HAZIRLANDI

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu ( UNİCEF) tarafından hazırlanan 6 bin 559 adet, çocuk oyunlarını içeren “ Kuş Gribi Eğitim Paketi” hazırladıklarını, bu oyunların il genelindeki belirtilen grupları içeren bütün okullara ve sınıflara öğrenci sayısı ile orantılı olacak şekilde dağıtılmasının planlandığını belirten Tarım Müdürü Erdoğan,şunları kaydetti:“Proje kapsamında öğrencilere yönelik, “Kuş Gribi Eğitim Paketi” il genelinde tüm okullara dağıtılarak çocukların eğitimine katkıda bulunacaktır. Eğitim Paketi 3 farklı kuş gribi çocuk oyunu içermektedir”.

KUŞ GRİBİ BİLGİSİ

Kuş gribinin ateş, üşüme ve terleme nöbetleri, öksürük, kas ve eklem ağrısı, boğaz ağrısı, baş ağrısı, halsizlik, kusma, ishal, burun tıkanıklığı, dalgınlık gibi belirtileri olduğunu vurgulayan Veteriner Hekim Ömer Özal da şunları söyledi:

"Vatandaşlarımız bu belirtilerden hepsi ya da bazılarını gözlemliyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Taşıyıcı, hasta ya da ölmüş hayvanların; tüylerine dokunmak, yolmak, dışkısına, salya, burun akıntısı ve göz akıntısına dokunmak, bulunduğu kapalı ortamlarda en az bir saat kalmak, taşıyıcı hasta ya da ölmüş hayvanları kesmek ya da pişirmek için hazırlamak, uygun biçimde pişirmeden yemek gibi nedenlerden dolayı hayvandan insana kuş gribi bulaşabilir. Bu güne kadar insandan insana bulaşma kesin olarak saptanmadı. Ama virüsün insandan insana geçme özelliği gösteren bir dönüşüme uğraması ihtimali vardır.”

İHA
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2008 Cuma 14:57:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?