6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Oltu kalesine çevre makyajı

Oltu ilçesinde tarihi kale çevresinin belediye tarafından park ve bahçelerle donatılması ilçeye ayrı bir güzellik kattı.

Tarihi kaleyi gören bütün yönlerdeki alanlarda çevre düzenlemesi çalışması yapılırken, Oltu Çayı’nın geçtiği ve ilçe girişinin sağ tarafındaki sahil şeridi ise park haline getirildi. Çocukların oyun oynayabildiği, yetişkinlerin de dinlenmesi için yapılan parkın en büyük özelliği ise Oltu Kalesi’ni cepheden görmesi. Yeşil alanlarla donatılan park ayrıca ilçenin görünümüne önemli bir katkı sağlıyor.

OLTU KALESİ

Erzurum’un Oltu ilçesinde, Oltu Çayı kıyısındaki tepe üzerinde bulunan kale milattan önce 4. yüzyılda yapıldı. Kale Bizans, Selçuklu, Akkoyunlu, Karakoyunlu ve Osmanlı dönemlerinde onarıldı. Ancak bu onarımları belirten bur kitabe günümüze ulaşmadı. Osmanlı döneminde bir süre kervansaray olarak da kullanılan kale , Oltu Kalesi kesme taştan yapılmış ve 3 bin metrekarelik bir alana yayılı. Günümüze dış kale ile surları gelememiş. Bugün yalnızca iç kale görülebilmekte. Kalenin kuzeyindeki iki burçtan biri türbe olarak kullanılıyor.

Ayrıca kale içerisinde bulunan hamam da diğer bölümlere göre çok daha iyi durumda günümüze gelebilmiş. Son yıllarda yapılan tadilatlarla yıkılan bölümleri onarılan kale, Oltu’yu bütün yönlerden görebilecek bir noktada.

.
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2008 Perşembe 12:06:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?