4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Oltu'da heyelan tehlikesi

Erzurum’un Oltu ilçesine bağlı Dutlu Köyü’nde heyelan tehlikesi yaşandı. Sağanak yağış sonrası dağdan kopan kaya parçaları köyün üzerine yuvarlandı.

Edinilen bilgiye göre Pazartesi günü yaşanan yağmur yağışı sonrasında Dutlu köyünün bulunduğu dağdan kopan taş ve kaya parçaları yuvarlanmaya başladı. Dağdan gelen kayalardan biri köy imamı Abdulsamet Akbulut’un evine isabet etti. Evin bir duvarını delen taş odaya içeri girdi. Ev içerisinde bulunan eşyalar kullanılamaz hale geldi.

Öğlen saatlerinde misafirleriyle otururken bir anda odanın içerisine düşen kaya parçasıyla büyük bir korku ve şok yaşadıklarını anlatan imam Abdulsamet Akbulut, “O Misafirlerimle birlikte oturuyorduk. Bir ara dışarıdan gürültüler gelmeye başladı. Pencereye yöneldiğimde yukarıdan büyük bir kaya parçasının eve doğru geldiğini gördüm. Odada bulunanları hemen dışarıya çıkarırken kendim kaçamadım ve büyük bir gürültüyle kaya parçası duvarı yıkarak odaya içeri düştü. Odanın içerisi biranda toz-duman oldu. Bebeğimin beşiği ve oda da bulunan eşyalar kullanılamaz hale gelirken kaya parçasının yanmakta olan sobayı teğet geçmesi çok şükür olası bir yangını önledi.”dedi.

KAYMAKAM YARAN DUTLU KÖYÜNDE

Köyde yaşanan olay sonrası Özel İdare Oltu Şube Şefi Mahmut Turan ile birlikte Dutlu’ya gelen İlçe Kaymakamı Ömer Lütfi Yaran, köyde incelemelerde bulunurken bir facianın eşiğinden dönüldüğüne vurgu yaptı. Köy halkına geçmiş olsun diyen Kaymakam Yaran, köyün bulunduğu konum itibariyle her an yeni bir taş ve toprak kayması tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceğine işaret etti. Hane sayısı 150 olan Dutlu Köyü’nün 800’ün üzerindeki nüfusuyla ilçenin en kalabalık köylerinden olduğunu belirten Kaymakam Yaran, yaşanabilecek olası bir facianın telafisinin mümkün olamayacağını ve gerekli önlemlerin alınacağını kaydetti.

OTURULAMAZ RAPORU VAR

Öte yandan 1999 yılında heyelan bölgesi olduğu şeklinde “oturulamaz ve yeni konut yapılamaz raporu” bulunduğunu aktaran Köy Muhtarı Ekrem Narşap ise geçen süre içerisinde köyün yerinin taşınmasına yönelik bir takım girişimler yaşansa da kesin bir netice alınamadığını belirtti.

Oltu-Olur karayolunun her iki tarafına afet konutları şeklinde evler yapılması suretiyle köyün taşınacağını hatırlatan Muhtar Narşap, “Ancak birkaç yıldır elle tutulur bir ilerleme sağlayamadık. Köyü belirlenen güzergaha taşımak için birkaç yıldır bekliyoruz. Ne olacağını ve ne zaman yapılacağını henüz bilmiyoruz. Devletimiz ve yetkililerden yardım bekliyoruz.”dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 11 Mart 2009 Çarşamba 12:41:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?