6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Oltu'ya modern ceza evi

Oltu ilçesinde 1964 yılından beri hizmet veren Oltu A 1 Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nun kapısına kilit vuruldu.

Oltu Al Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan hükümlü ve tutuklular yapımı tamamlanarak hizmete açılan Oltu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na nakledildi.

Yaklaşık 44 yıldır bölgeye hizmet veren bin 862 metrekare üzerine kurulu Oltu A1 Tipi Ceza İnfaz Kurumu, bundan böyle Adalet Bakanlığı’nca Oltu Belediyesi’nden alınan 96 bin metrekarelik yeni yerinde Oltu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu olarak hizmet verecek. Hükümlü ve tutukluların yeni cezaevine nakli sonrası Oltu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Metin Sönmez ile birlikte eski cezaevi kapısına kilit vuran Oltu Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Çağlayan, “Bakanlığımızın, uluslararası standartlara, insan hak ve özgürlüklerine uygun, çağdaş ve modern yeni ceza infaz kurumları yapılması ilkesinden hareketle inşa edilmesi kararlaştırılan yeni ceza infaz kurumu inşaatı belirlenen sürede tamamlanarak hizmete girmiştir” dedi.

YENİ CEZAEVİ’NDE SON SİSTEM TEKNOLOJİ KULLANILDI

T Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nun Ceza İnfaz Kurumu Ana Binası, Jandarma Hizmet Binası, Ziyaretçi Kabul Binası ve dört blokta toplam 40 dairelik personel lojmanından oluştuğunu belirten Başsavcı Çağlayan, yeni cezaevi hakkında yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi:“Kurumumuzun geçici koğuşlarla birlikte toplam mahkum kapasitesi 312'dir. Kurum ana binası, ihata duvarı ile çevrili olup, binanın çatışma ve ihata duvarı içerisine jiletli teller yerleştirilmiştir.

Ayrıca Jandarma personelinin kullanacağı 8 adet gözetleme kulesi bulunmaktadır. Kurum içerisinde; hükümlü tutuklu odaları, açık ve kapalı spor salonları, konferans salonu, derslikler, berber, terzihane, iş atölyeleri, hobi salonları, kantin, mescit, personel yemekhanesi, avukat görüş yerleri, kapalı ve açık görüş mahalleri ile idari kısımlar bulunmaktadır. Kurumun ısıtma sisteminde fueloil yakıt kullanılmaktadır. Ayrıca kurumda kesintisiz güç kaynağı, jeneratör ve yangın alarm sistemi ile bin tonluk su deposu mevcuttur.

Kurumun idari bölümleri, kurum ana binasında olup, alt katta nöbetçi ikinci müdür odası, sorumlu infaz koruma başmemurluğu, ambar memurluğu, emanet para memurluğu, hazır kuvvet bekleme bölümü, avukat ve protokol bekleme odası ile yemekhane bulunmaktadır. Üst katta ise; Cumhuriyet Savcısı, kurum müdürü, 2. müdür odalarıyla, merkezi kontrol odası, santral, arşiv, toplantı salonu ve diğer birimler mevcuttur.

Hükümlü ve tutukluların kalacağı 30 adet 8 kişilik, 8 adet 3 kişilik, 24 adet tek kişilik odalar ve 2 adet 12 kişilik geçici kabul bölümü bulunmaktadır. Bu odalardan 3 ve 8 kişilik olanlar 2 katlı olup, üst katlar yatakhane, alt katları ise mutfak, banyo ve tuvaletten oluşmaktadır. Üç kişilik odalar; iki katlı ve 48 metrekare, sekiz kişilik odalar ise iki katlı ve 65 metrekaredir. Üç kişilik odaların 25 metrekare, sekiz kişilik odalann ise 34 metrekarelik havalandırma bahçeleri bulunmaktadır. Kuruma gelen ziyaretçiler, ziyaretçi kabul binasında bulunan arama odalarında arandıktan sonra, optik okuma sistemiyle göz retinaları taranarak kayıt işlemleri yapılacak ve bu bilgiler bilgisayar ortamında cezaevi ana binasının girişinde bulunan optik okuyuculara aktarılarak turnikelerin açılması sağlanacaktır. Ziyaretçi kabul binasında, ziyaretçilerin ihtiyaçlarının karşılanması için emanet eşya odası, bekleme salonu, kantin, çocuk parkı ve emzirme odaları bulunmaktadır. Kurumumuzda 36 adet kapalı görüş kabini, 32 adet avukat görüş yeri ile 4 adet açık görüş salonu bulunmaktadır. Kurumumuzda hükümlü ve tutukluların kullanabileceği iki adet 6 kişilik revirin yanı sıra sağlık biriminde görev yapacak olan personel için doktor, diş hekimi ve hemşire odaları da mevcuttur.”

GÜVENLİK ÜST DÜZEYDE

Yeni T Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nun son teknoloji kullanılarak inşa edildiğine değinen Başsavcı Çağlayan, Kurumun optik göz okuma sistemi, x-ray cihazları, duyarlı kapı, el dedektörleri, boy turnikeleri, kamera sistemi, jiletli tel, jandarma kuleleri ve projektörlerden oluşan her türlü güvenlik sistemiyle donatıldığını vurguladı.

Hükümlü ve tutukluların maddi ve manevi yönlerden kalkınmaları, topluma faydalı bireyler haline gelmeleri, toplumca kabul edilen davranışları benimsemeleri ve kendilerini topluma yararlı insanlar olarak yetiştirmelerine yardımcı olmak için eğitim, öğretim, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerinde gözardı edilmediğine değinen Çağlayan, “En etkili iyileştirme araçlarından sayılan bu faaliyetlerin verimli bir şekilde yapılabilmesi için kurumun fiziki yeterliliğe sahip olması gerekmektedir. Kısa zaman içinde kapatılacak olan Oltu Al tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumumuzda fiziki şartların yetersizliğine rağmen yapmaya çalıştığımız iyileştirme faaliyetleri çok daha etkili ve verimli bir şekilde Oltu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumumuzda yapılacaktır. Kurumumuzda hükümlü ve tutuklular için iyileştirme faaliyetlerinin yapılabileceği 5 adet derslik, 2 adet hobi salonu, iş atölyeleri, biri açık diğeri kapalı olmak üzere iki adet spor salonu, 136 kişilik bir adet konferans salonu ile bir adet kütüphane mevcut olup, ayrıca odalarda bulunan merkezi yayın sisteminden de yararlanılacaktır.” diye konuştu.

HÜKÜMLÜLERİN TOPLUMA KAZANDIRILMASI İÇİN HER TÜRLÜ İMKAN DÜŞÜNÜLDÜ

Oltu Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Çağlayan, kurumdaki iyileştirme faaliyetleri kapsamında yapılmasını düşündükleri eğitim, öğretim, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerinden bazılarını şu şekilde sıraladı:

“Açık İlköğretim Okulu, Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim Fakültesi ile Öğrenci Seçme Sınavına katılabilecek düzeydeki hükümlü ve tutuklular teşvik edilecek; İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Üniversite, Özel Dershaneler ve Diğer Kamu Kurum ve Kuruluşları ile işbirliği yapılarak ihtiyaç duyulan yayınlar temin edilecek ve sınavlara hazırlık kursları açılacaktır. Ayrıca hükümlü ve tutukluların tamamının kütüphaneden faydalanması sağlanacaktır.

Eğitimde teknolojik imkânların kullanılması amacıyla kurumdaki dersliklerden bir tanesi, televizyon, bilgisayar, projeksiyon cihazı ve VCD gibi eğitim araçlarıyla donatılıp, hazırlanacak programlarla, hükümlü ve tutukluların belirli saatlerde bu sınıflardan yararlanmaları sağlanacaktır.

Hükümlü ve tutukluların yetenekleri de göz önünde bulundurularak, kişisel gelişimlerini sağlayacak ve salıverildikten sonra kolayca iş bulabilecekleri mesleki kurslar açılacaktır. Kursların açılması için, Milli Eğitim Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi ve Üniversite gibi kurum ve kuruluşlar ile iş birliği yapılacaktır.

Hükümlü ve tutukluların spor salonlarından faydalanarak sportif faaliyetlere katılması teşvik edilecek, Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği yapılarak beden eğitimi öğretmeni görevlendirilmesi sağlanacaktır.

Her odaya satranç ve dama takımı dağıtılacak ve turnuvalar düzenlenecektir.

Kamu kurum ve kuruluşlarından, sivil toplum örgütlerinden ve konusunda uzman kişilerden yararlanmak suretiyle hükümlü ve tutukluların, kişisel, sosyal, kültürel, mesleki ve ahlaki yönden gelişmelerini sağlayacak, yurt sevgisini geliştirecek, aile bağlarını güçlendirecek nitelikte konferans veya seminerler düzenlenecektir.

Yine Erzurum ve bölgedeki imkanlar kullanılarak konserler, tiyatro gösterimleri ve halk oyunları gibi etkinlikler düzenlenecektir.

Önemli gün ve haftalarda hükümlü ve tutukluların vatandaşlık bilincini, yurt ve vatan sevgisini artıracak programlar yapılacaktır.

Hükümlü ve tutukluların kendilerini ifade etmelerinde ve geliştirmelerinde özel öneme sahip münazara, bilgi yarışması ve folklor gibi sosyal ve kültürel faaliyetler düzenlenecektir.

Merkezi yayın sistemi ile eğitim ve iyileştirme faaliyetlerine katkıda bulunabilecek film ve belgeseller, açık öğretim programı ders CD’leri, hükümlü tutuklulara için yapılan münazaralar, bilgi yarışmaları, halk oyunları, konferanslar, önemli gün ve haftalar için düzenlenecek programlar, sinema ve tiyatro gösterimleri CD ye kaydedilerek merkezi yayın sistemiyle yayınlanacaktır.

Kurumumuzda bulunan hobi salonlarından hükümlü ve tutukluların yararlanması sağlanacak; yaptıkları ürünlerin pazarlanması konusunda yardım edilecektir.

Hükümlü ve tutukluların din eğitimi ve ahlaki gelişimleri için ilçe müftülüğünden temin edilen vaiz görevini sürdürecektir.

Kurumda sürdürülen iyileştirme faaliyetleri kapsamında Atatürk Üniversitesi Oltu Meslek Yüksek Okulu ile işbirliği yapılarak, Oltu taşı ve gümüş işlemeciliği, kuyumculuk ve takı tasarım konularında akademik destek alınacaktır.

Kurumuzda iyileştirme faaliyetleri çerçevesinde hükümlü ve tutukluların meslek edinmeleri, bildikleri meslek ve sanatları geliştirmeleri, boş zamanlarını değerlendirmeleri ve gelir elde etmeleri için gümüş döküm, oltu taşı işlemeciliği, oltu taşı kuyumculuk, makrome, resim, boyama, fotoğrafçılık ve kantin iş kollan kurulmuş olup, hükümlü ve tutuklulara öncelikle bu konularda kurslar verilecek, daha sonra bu atölyelerde çalışmaları sağlanacak ve böylece hem meslek sahibi olacaklar hem de kurumda kaldıkları süre içerisinde gelir elde edeceklerdir.

Yukarıda saydığım ve diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği gerektiren iyileştirme faaliyetlerinin ön görüşmeleri yapılmış olup, bu faaliyetler hızla hayata geçirilecektir.

AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARINA DA HIZ VERİLDİ

“Bakanlığımızın ağaçlandırma faaliyetlerine verdiği önem ve daha yaşanabilir çevre oluşturmak amacıyla, Oltu Orman işletme Müdürlüğü ile işbirliği yapılarak, bölge müdürümüzün de desteğiyle lojmanların ön ve arka tarafına sarıçam, akasya, ve aylantus olmak üzere yaklaşık bin 500 adet fidan dikilmiştir.” diyen Başsavcı Çağlayan, lojmanlarda bekar kurum personelinin yararlandığı biri erkek, biri bayan iki misafirhane ile bakanlık personeli ve diğer misafirler için her türlü ihtiyacın düşünüldüğü tam donanımlı ev düzeyinde bir adet genel misafirhane yaptırıldığını da hatırlattı. Jandarma binasının kurumun ana binasını çevreleyen ihata duvarlarının dışında, jandarma personelinin her türlü ihtiyacına cevap verebilecek şekilde yapıldığını ifade eden Çağlayan, “Jandarma personelinin ihtiyaçları doğrultusunda yatakhane, mutfak, yemekhane, çamaşırhane ve idari personelin kullanabileceği birimleri mevcuttur. Şu anda kurumumuzda 1 kurum müdürü, 2 ikinci müdür, 1 öğretmen, 1 sayman, 2 teknisyen, 2 katip, 5 infaz koruma başmemuru ve 45 infaz koruma memuru olmak üzere toplam 58 personel mevcuttur.” şeklinde sözlerini tamamladı.

.
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2008 Çarşamba 12:51:18
Güncelleme :25 Haziran 2008 Çarşamba 12:51:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?