6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Onlar köylerinin liseli ilk kızları

Yeni eğitim yılında Aydın Doğan Vakfı tarafından Erzurum Nene Hatun Kız Lisesi’nin bahçesine inşa edilen Aydın Doğan Kız Öğrenci Yurdu’na kayıt yaptıran 46 öğrenciden büyük çoğunluğu, doğduğu köyden liseye giden ilk kız öğrenci olma özelliği taşıyor.

AYDIN Doğan Vakfı’nca Erzurum Nene Hatun Kız Lisesi bahçesine yaptırılan 220 öğrenci kapasiteli Aydın Doğan Kız Öğrenci Yurdu, bölge için son derece çarpıcı olan başarıları peş peşe yakalıyor. Yeni eğitim yılında yurda kayıt yaptıran 46 öğrenciden çoğunun köyünde liseye giden ilk kız öğrenci olma özelliğini taşıdığını ifade eden Pansiyon Müdür Yardımcısı Mukaddes Köyceyiz, "Aydın Doğan tarafından Erzurum’a böyle bir yurt yaptırılmasaydı, burada okuyan veya mezun olan kızların büyük bir bölümü küçük yaşta evlendirilecekti" dedi.

Kars’ın Sarıkamış İlçesine bağlı Gecikmez Köyü’nde oturan Ramazan Aydın, önceleri ilköğretim okulundan sonra kızını okutmayı hiç düşünmediğini belirtti. Aydın, "Kızımın ısrarları üzerine Erzurum’a geldim. Böylesine güzel bir yurdu görünce Liseye gitmesini ben istedim. Bu yurt olmasaydı kızım, evde oturacaktı. Kızların okurken kalabilecekleri iyi yurt sayısı çok az. Aydın Doğan tarafından yaptırılan yurt modern ve disiplinli. Kızımı burada bırakıp gönül rahatlığı ile köyüme gideceğim" diye konuştu.

Erzurum’a Bingöl’ün Genç ilçesine bağlı Pınarat Köyü’nden gelen Rabia Avşin ise, "Aydın Doğan Kız Yurdu olmasaydı okuyamazdım. Köyden liseye giden ilk kız öğrenciyim. Tek hedefim, okulumu başarı ile bitirip üniversiteyi okumak. Doğuda en büyük sorun kız öğrencilerin kalabileceği yurt sayısının çok az olması. Bu nedenle çoğu aile özellikle kız çocuklarını ilköğretim okulundan sonra liseye göndermiyor. Ama yurdu görenler hiç tereddüt etmeden çocuklarını okula yazdırıyorlar. Köydeki tüm kız çocukları adına Doğan Ailesi’ne teşekkür ediyorum" dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2008 Çarşamba 09:12:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ümit polat IP: 88.230.101.xxx Tarih : 19.09.2008 11:23:58

bence köylüler cok hatalılar bugune kadar kızlar okumamış ama babalarına yazık kızlarını okutsunlar kızlar meslek sahibi olsun