4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Organ başığı için pedal çevirdiler

İzmir Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Kulübü'nün 6 üyesi Türkiye'de organ bağışına dikkatleri çekmek için dağlara tırmanıp, pedal çeviriyor.

'Yaşamak güzel yaşatmak ta' ve 'Organ bağışla cana can kat' sloganı ile 14 Mayıs'ta İzmir'den bisiklet sürerek Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesine gelen 6 dağcı, 17 Mayıs'ta Türkiye'nin çatısı olarak nitelendirilen 5 bin 137 rakımlı Ağrı Dağı'na zirve tırmanışı gerçekleştirdi.


HASTALARI ZİYARET ETTİLER
Ağrı Dağı'ndan inerek İzmir'e gitmek üzere tekrar bisikletlerine binerek pedal çevirmeye başlayan İzmir Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Kulübü'nden Adnan Öztaş, Yavuz Doğan, Ahmet Kırcalı, Ali Aktüğün ve Serhan Özdemirbağ'a, lojistik destek için Mustafa Özer de otomobille eşlik ediyor. Bisikletleriyle Doğubayazıt ilçesinden Erzurum'a gelen dağcıların ilk molayı Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aziziye Araştırma Hastanesinde verdiler. Burada doktorlar tarafından karşılanan ekip, Organ Nakli Merkezi'ni gezdi, nakil olan hastalarla görüştüler. Ekipten Ahmet Kırcalı da Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aziziye Araştırma Hastanesi Organ Nakil Merkezi'nde organlarını bağışlayan formu doldurdu. Böylece tüm ekipteki dağcılar, organ bağışında bulunmuş oldular.


TÜRKİYE'DE 40 BİN KAYITLI HASTA VAR
Erzurum'da 300 hastanın organ nakli olmak için sıra beklediğini ifade eden Organ Nakli Eğitim- Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Polat, dağcıları kampanyalarından dolayı kutladı. Prof. Dr. Polat, "Organ naklinde başarıyı yakalamak sadece ameliyat yetmiyor. Aynı zamanda organ bağışını dünya çapında artırmak gerekiyor. Maalesef ülkemiz bu konuda çok gerilerde. İzmir Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Kulubü'nün tamamen amatörce yaptığı bu kampanyayı canı gönülden kutluyoruz. Erzurum'da 5 yıldan itibaren böbrek ve bir yıldır da karaciger nakli yapıyoruz. Erzurum'da 300, Türkiye'de ise organ nakli bekleyen insan sayısı 40 bine çıktı. Her geçen gün nakil bekleyen hasta sayısı artıyor" diye konuştu.


2 BİN KİLOMETRE PEDAL ÇEVİRİP 6 DAĞA TIRMANACAKLAR
İzmir Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Kulübü üyesi ve ekip lideri Adnan Öztaş, Doğu'dan Batı'ya 2 bin kilometre pedal çevireceklerdini bildirdi.
Yol üzerindeki 6 dağa zirve tırmanışı da yapacaklarını anlatan Öztaş, şunları söyledi: "Doğu'dan Batı'ya 2 bin kilometrede 25 gün sürecek olan bu yolculuğumuzda Ağrı'dan sonra Erzincan, Kayseri, Aksaray, Afyonkarahisar ile İzmir'deki dağlara zirve tırmanışı yapacağız. Amacımız, insanlarımızı organ bağışı konusunda duyarlı kılmak. Hepimiz profesyonel bir dağcıyız ama bisiklet sürerken biraz zorlanıyoruz."

İha
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2009 Pazar 12:28:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?