6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Organik tarım toprak sahibi yaptı

Ağaya borçlarını ödeyip topraklarına kavuşan köy halkı organik tarımla ürettiklerini satarak borçlarını ödüyor.

Çat İlçesi'ne bağlı 25 haneli Göbekören Köyü'ndeki 190 kişi, ağalıktan kurtulup organik tarımla kalkınıyor. Dört yıl önce 400 bin YTL'si banka kredisi olmak üzere toplam 585 bin YTL'yi ağa Ali Haydar Sinan Güven'e vererek topraklarına kavuştuklarını belirten Muhtar Ertunç Hamarat, “3 bin 500 dönüm araziyi satın aldık. Ancak özgürlüğün sevincini yaşayamadık. Çünkü tarlayı sürecek traktöre mazot alacak paramız bile yoktu. Geçen yıl imdadımıza TEMA Vakfı yetişti. Köye su getirdi. Bize tohum ve kovan vererek köyde organik nohut, mercimek, yonca, korunga ve bal üretmeye başladık. TEMA, ürünlerimizi bizden satın alıyor. İlk kez ağaya değil kendimize çalıştık ve kazandık” dedi.

"DEMORKASİNİN TADINI ÇIKARIYORUZ"

Kent merkezine 66 kilometre uzaklıkta, uzun yıllar ağalıkla yönetilen Göbekören Köyü'nde herkesin yüzü gülüyor. Ağaya ödenen arazi parası yüzünden beş parasız kaldıklarını vurgulayan Göbekören Köyü Muhtarı 52 yaşındaki Ertunç Hamarat, TEMA Vakfı sayesinde çıkış yolu bulduklarını söyledi. Muhtar Ertunç Hamarat şunları söyledi: “Atalarımız hep ağaya çalıştı. Köy halkı olarak özgürlümüzü elde etmek için bankadan kredi çektik ve üzerine birikimlerimizi ekledik. Ağaya toplam 585 bin YTL vererek evlerimizle birlikte 3 bin 500 dönüm araziyi satın aldık. Sağolsun ağa da bize kolaylık sağladı. Ancak özgürlüğün sevinci fazla sürmedi. Tarlayı sürecek traktöre mazot alacak paramız bile yoktu. Bir taraftan da banka kredisini ödememiz gerekiyordu. Hepimiz kara kara düşünürken önceki yıl imdadımıza TEMA Vakfı yetişti. EVYAP'ın sponsorluğunda köyümüze içme suyu geldi, modern ahırla tanıştık. Tohum ve kovan vererek köyde organik nohut, mercimek, yonca, korunga ve bal üretimi yapmamız sağlandı. Şimdi ürettiklerimizi EVYAP'a satıyoruz. İlk kez ağaya değil kendimize çalıştık ve kazandık. Şimdi her aile bankadan çektiği 20- 40 bin lira arasındaki kredinin geri ödemesini kolaylıkla yapıyor. Kısaca, demokrasinin tadını çıkarıyoruz.”

TEMA VE EVYAP'TAN DESTEK

Göbekören Köyü'nde çalışmaları denetleyen TEMA Vakfı Erzurum Temsilcisi Işıl Bedirhanoğlu, ağalık sisteminden kurtulan köylüyü organik tarım ve hayvancılıkla tanıştırdıklarını belirtti. Köyden kente göçü tersine çevirmek için TEMA tarafından başlatılan ‘El Koyun’ kampanyasına katılan EVYAP'ın Erzurum'da sponsorluğunu üstlendiği iki köyden biri olan Göbekören'de yem üretimi ve büyükbaş hayvancılığın geliştirilmesine yönelik çalışmalar yaptıklarını anlatan Bedirhanoğlu, EVYAP'ın yaklaşık 3 yıl boyunca iki köyde 400 bin YTL tutarındaki projeyi yönettiğini bildirdi. Bedirhanoğlu, “Köylüler, yaşadıkları evi, kullandıkları tarlayı ağadan alabilmek için tüm mal valıklarını verince çaresiz kalmışlar. Proje kapsamında Göbekören'e geldik ve buradaki halkı, kalkınması için organik tarıma yönlendirdik. Köyde, suni tohumlama yaptık. Modern bir ahır kurduk. Varolan dört ahırı modernize edeceğiz. Bunların yanında her aileye yem bitkisi yetiştiriciliği yapması için tohum verdik. Üretilenleri ürün ve balı organik olduğu için fiyatının çok üstünde EVYAP adına satın alıyoruz” diye konuştu.

RÜYA GİBİ

TEMA Vakfı sayesinde köyde arıcılık yapmaya başladığını vurgulayan dört çocuk annesi 34 yaşındaki Şengül Hamarat ise “Eşim köyde çifçilik yaparken ben de arıcılık yapıyorum. 15 kovandan yılda bir tona yakın organik bal elde ediyorum. Bugünleri göreceğim hiç aklımın ucundan geçmezdi. Ağanın zamanında kadınlar hep parasızdı” dedi

Radikal
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2008 Perşembe 18:56:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?