4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Orman yangınlarına dikkat!

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Türkiye'deki orman yangınlarının rantçılar veya kasti olarak çıkarıldığı yönündeki gibi varsayımların yanlış olduğunu belirterek en büyük nedenin vatandaşların ihmal ve dikkatsizliğinden kaynaklandığını söyledi.


Erzurum'da bugün düzenlenen "Orman Genel Müdürlüğü Bölgesel Değerlendirme" toplantısına katılan Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, yaz aylarında başlayan orman yangınlarına dikkat çekti.

''Türkiye'deki ormanları tehdit eden faktörlerin başında insan faktörünün gelmektedir" diyen Kahveci, "Ülkemizde yılda 35 binin üzerinde orman suçu işlenirken, son yıllarda bu sayının 20 binlere indi. Burada teşkilatımızın bazı altyapılarının gelişmesi suç sayısının azalmasında etkili olmuştur'' ifadelerini kullandı.


Avrupa'da ormanların korunmasında, suç sayısında insan faktörünün yer almadığını, bu süreci Avrupa'nın çok uzun süre önce aştığını ifade eden Kahveci, Akdeniz çanağındaki ülkelerde diğer bir sorunun orman yangınları olduğunu belirtti.


Türkiye'deki orman yangınlarının rantçılar veya kasti olarak çıkarıldığı yönündeki gibi varsayımların yanlış olduğunu belirterek en büyük nedenin vatandaşların ihmal ve dikkatsizliğinden kaynaklandığını ifade eden Kahveci, şöyle konuştu:
"Geçen yıllara göre orman yangınlarında bir artış söz konusu değildir. Tabi orman yangınlarında en önemli olay yangının çıkması, yani yangın neden çıkıyor sorusudur. Belki kamuoyunun da bilmek istediği soru bu. Rantçılar tarafından çıkarıldığı veya kasti olarak çıkarıldığı gibi yanlış bilgiler var. Orman yangınlarında bizim elimizdeki verilere göre yangının çıkış nedeni vatandaşımızın ihmali ve dikkatsizliği. Tarım alanları özellikle bu aylarda Ege ve Akdeniz Bölgelerinde birinci ürün olarak hasat yapıldı. Arkasından buralarda anızlar oluştu. İkinci ürün alma için bu bölgelerde anız yakıldığını görüyoruz. Bu sene bahar yağışlı geçti. Dezavantaj olarak tarım alanlarında, yol kenarlarında otlar bitti. Yaz aylarıyla birlikte bu otlar kurudu. En ufak kıvılcım bu otların yanmasına ve büyük yangınlar oluşmasına neden olabiliyor. Bu yönüyle bizi korkutuyor. Çünkü ot yangınları çok hızlı büyüyebilen yangınlara dönüşüyor. Aslında her yangın orman yangını değil. Ancak böyle adlandırılıyor kamuoyunda.


Baktığımızda birçoğu tarım alanlarında çıkan yangınlar yani tarım yangınları."
Kahveci, toplantıda ayrıca Türkiye'nin dünyada orman varlığını artıran 20 ülkeden ve ormanı yok olmayan bir kaç ülkeden biri olduğunu belirterek, "Ormanları koruma uğruna 100'e yakın şehit verdik. Biz ormancılar, ormanları korumayı vatan savunması olarak görüyoruz. Ormanlarımız için her zaman şehit olmaya hazırız. Ne pahasına olursa olsun ülkemizin orman varlığını artıracağız ve koruyacağız" şeklinde konuştu.


1973 yılından 2003 yılına kadar Türkiye'de her yıl ortalama 30 bin hektar yani 300 bin dönüm orman alanında bir artış olduğunu vurgulayan Kahveci, şunları söyledi:
"Bununla birlikte 900 milyon metreküp olan ağaç hacim varlığı 1 milyar 200 metreküpe çıktı. Bu açıdan baktığınızda Türkiye, dünyada orman varlığını artıran 20 ülkeden birisidir. Özellikle geçen yıl en fazla fidan diken ülkelerin arasında Türkiye ilk üçe girdi. Geçen yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile Bakanlığımızın 'Ağaçlandırma Seferberliği' kampanyası olmuştu. Kampanyaya bütün bakanlıklar ve tüm sivil toplum örgütleri katıldı.

Geçen yıl 420 bin hektarlık alanda ormanların ağaçlandırma ve imar ıslahı programı yapılacakken, bu 463 bin hektar olarak gerçekleştirdik. Bu rakamı bu yıl 500 bin hektara çıkaracağız. Birçok uluslararası örgüt bizim bu çalışmalarımızı taktirle karşılıyor. Dünyada her yıl 13 milyon hektar orman yok oluyor. Ama ormanı yok olmayan bir kaç ülkeden biri Türkiye'dir. Ormanları koruma uğranı 100'e yakın şehit verdik. Biz ormancılar, ormanları korumayı vatan savunması olarak görüyoruz. Ormanlarımız için her zaman şehit olmaya hazırız. Ne pahasına olursa olsun ülkemizin orman varlığını artıracağız ve koruyacağız."

İha
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2009 Perşembe 11:44:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?