6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Örnek iftar ve sahur menüleri

Erzurum Nihat Kitapçı Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi uzmanlarından Diyetisyen Müzeyyen Elmas Kara, Ramazan ayında kan şekerinin yükselmemesi için doğru beslenmek gerektiğini, tüketilen besinlerin iyi tercih edilmesi gerektiğini söyledi.


Ramazan ayının beslenme alışkanlıklarının değiştiği bir dönem olduğunu söyleyen Kara, bu dönemde dengeli ve yeterli beslenebilmek için insanların dikkatli olması gerektiğini bildirdi.


Sahur ve iftar arasında uzunca bir süre olduğunu ve bu süre zarfında kan şekerinin oldukça düşeceğini hatırlatan Kara, "İftara kan şekerini hızlı yükseltmeyecek, az yağlı, posalı (Çorba, hurma, zeytin vb) gibi hafif yiyeceklerle başlanmalıdır. 25-30 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze veya salata, bulgur pilavı, kepekli ekmek gibi yiyeceklerle devam edilmelidir" dedi.


Kan şekerini hızla yükselten beyaz ekmek, pirinç pilav gibi gıdalardan uzak durulması gerektiğini vurgulayan Kara, "Yemek sırasında ve iftar ile sahur arasında belirli aralıklarla mutlaka bol su içilmelidir. Yemekten hemen sonra çay, kahve içilmemelidir. Bu tür gıdalar demirin emilimini azaltır ve bu da anemiye (Kansızlık) neden olur. Bu yüzden çay ve kahvenin yemekten en az 2 saat sonra içilmesi uygundur" diye konuştu.

KABIZ KABUSUNUZ OLMASIN
Diyetisyen Müzeyyen Elmas Kara, Ramazan ayında sıklıkla karşılaştıkları diğer bur durumun da kabızlık olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
"Yanlış beslenme halinde insanlarımız kabız olacaktır. Oluşabilecek kabızlığı önlemek için, lif oranı yüksek gıdalar tüketmelidir. Kuru baklagillerden; kuru fasulye, nohut, kırmızı-yeşil mercimek, kuru bakla, barbunya, kepekli tahıllardan; kepekli ekmek, kepekli pirinç, makarna, un tercih edilmelidir. Koyu yeşil yapraklı sebzelerden; ıspanak, semizotu, pazı, tere, roka, maydanoz, dereotu, nane, meyve ve sebzeler tüketilmeli, yenilebilen sebze ve meyveler mümkünse soyulmadan kabuklarıyla tüketilmelidir.
Bunların yanında özellikle süt ve süt ürünleri olan süt, yoğurt, cacık, ayran, kefir tüketilmelidir."

ÖRNEK İFTAR VE SAHUR MENÜSÜ
Diyetisyen Kara sağlıklı bir iftar ve sahur menüsü için ise şu önerilerde bulundu:
"İftar bir kase çorba ile açılır, kısa bir ara verdikten sonra bir tabak sebze yemeği, 2-3 köfte kadar tavuk, hindi, balık, kırmızı et, 3-4 yemek kaşığı pilav, makarna veya bir dilim börek, sebzeli salata, bir kase yoğurt veya cacık, 1-2 ince dilim kepekli ekmek yenilmelidir. İki saat sonra 1-2 porsiyon meyve ile 2-3 yemek kaşığı yoğurt veya bir kase sütlü tatlı, yatmadan önce de 1-2 porsiyon meyve tüketilmelidir. Sahurda ise bir bardak süt veya yoğurt, bir haşlanmış yumurta, 1-2 porsiyon meyve, 3-4 ince
dilim kepekli ekmek veya bir kase çorba, bir tabak sebze yemeği, kuru baklagiller, 1-2 porsiyon meyve, 1-2 dilim kepekli ekmek tüketilmesi gerekir."

iha
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2008 Cuma 14:50:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?