6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Örnek süt sığırcılığı projesi

Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından başlatılan Entansif Süt Sığırcılığı Projesi, bölge çiftçisi için örnek oldu.

Erzurum'da hayvancılık sektörünü canlandırmak ve çiftçilere de örnek bir tesis oluşturmak amacıyla çalışmalara başlayan Tarımsal Araştırma Enstitüsü yetkilileri, geçtiğimiz yıl 110 büyük baş hayvanla 'Entansif Süt Sığırcılığı Projesi'ne başladılar.

Kurum bahçesinde kurulan modern tesislerde bakıma alınan gebe düvelerden 60'ı doğum yaptı. Gebe düvelerden alınan 60 yavru için Enstitü bahçesinde özel bölmeler oluşturuldu. Buzağılar için tek tek hazırlanan kulübelerde her türlü bakım, yemleme tesisi de kuruldu. Görevlilerin büyük bir dikkat ve özenle ilgilendikleri yavrular, 60 günlük olduktan sonra başka bölümlere alınacaklar.

Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Şerafettin Çakal, kurum bahçesinde kurdukları modern ahırlar sayesinde bölgede hayvancılık konusunda yatırım yapmak isteyenler ile çiftçilere örnek olmayı amaçladıklarını söyledi. Ahırlarda her şeyin bilgisayar ortamında dünyanın kullandığı teknolojilerin yer aldığını belirten Enstitü Müdürü Şerafettin Çakal, "Modern ahırlarda hayvanların her hareketleri kameralarla takip ediliyor. Süt sağma sisteminden, hayvanların kaşınmasına kadar her şey otomatik gerçekleştiriliyor. Tesislerde ayrıca bazı denemeler de yapıyoruz. Bazı hayvanlardan hangi ortamlarda bol süt alınır, bu konuda çalışmalar yapıyoruz." dedi.

Doğduktan sonra bakıma alınan 60 yavrunun ardından 20 gebe düvenin de önümüzdeki günlerde doğacağını kaydeden Enstitü Müdürü Şerafettin Çakal, şunları ifade etti:

"Özel kulübelerde beslediğimiz buzağılar, 60 günlük olduktan sonra diğer bölümlere alınacak. Yeni doğan buzağılar ise tek hayvanın alındığı kulübelerde beslenecek. Proje kapsamında buzağılar 18-20 aylık olduktan sonra sertifikalı olarak çiftçilere satılacak.

.
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2008 Cumartesi 16:36:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?