6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Pasinler çöplüğe döndü

Erzurum’un Pasinler İlçesi'nde 4 aydır ücret alamadıklarını söyleyen 174 işçi, 11 Nisan'da iş bırakınca, ilçe çöplüğe döndü. İşçiler, tüm alacakları ödenene kadar iş bırakma eylemini sürdüreceklerini belirtirken, Pasinler Belediye Başkanı AKP’li Selami Teymur, çözüm arayışı içinde olduğunu kaydetti. Turistik ilçede oturanlar çöp yığınları nedeniyle sokağa çıkamaz olduklarını söyledi, kentte salgın hastalık endişesi yaşanıyor.

Şehir merkezine 37 kilometre uzaklıktaki Pasinler İlçesi'nde, belediye işçileri 4 yıldan bu yana bordroya imza atamadıklarını öne sürerek, 11 Nisan günü oturma eylemi yaptı. Belediye şantiyesinin bulunduğu Korgan Bahçesi’nde toplanan işçiler, maaş ödemeyen Belediye Başkanı Selami Teymur’u bedenleriyle ‘Açız’ diye yazarak protesto etti.

İşçilerden Lokman Avuklu’yu tabuta koyup, başında ‘Fatiha’ okuyan belediye çalışanları adına konuşan bir işçi şunları söyledi: “Başkan, bizi ölmeden mezara koydu. 4 yıldır maaş alamıyoruz. Her ay bir babanın evladına verdiği gibi 20 ila 100 YTL arası harçlık dağıtıyor. Her işçinin 10- 60 bin YTL arasında belediyeden alacağı var. Başkan Teymur ve ona yakın olanlar maaşını aksatmadan alıyor. Bizler perişan olduk. Evimize ekmek götüremiyoruz. Uçan kuşa borcumuz var. Hanımlarımız yakında bizi terk edecek diye korkuyoruz. Maaşlar ödeninceye kadar işi bırakıyoruz.”

‘SALGIN HASTALIKTAN KORKUYORUZ’
İş bırakma eyleminin üzerinden yaklaşık 10 gün geçmesine rağmen Pasinler’in ana caddeleri başta olmak üzere tüm sokaklarında çöp yığınları oluştu. Park ve bahçeleri hayvan iskeletleriyle dolan ilçede kokudan geçilmiyor. İlçe halkından Fuat Turan, “Böyle rezillik görmedik. Erzurum’un kaplıcaları ile ünlü turistik ilçesi çöpten ve hayvan leşinden geçilmiyor. Ama başkanın umurunda değil. Başkan ‘param yok’ diyor, işçiler de ‘para yoksa hizmet de yok’ diyor. Her ikisi de haklı olabilir, ama burada olan halka oluyor, ilçeye oluyor. Böyle devam ederse yakında ilçemizde salgın hastalık başlayacak. O saman bunun hesabını kim verecek? Hükümet bu olaya el atmalı. Bu soruna bir çözüm bulunmazsa bu sefer halk olarak biz de eylem düzenleriz” dedi.

‘BAŞKANA OY TOPLADIĞIM İÇİN PİŞMANIM’
Pasinler’de AKP’nin seçimi kazanması için çaba harcadığını belirten Mustafa Cahit Babagil, “Başkan Selami Teymur’un başkan seçilmesi için evimde halka yemek verip oy topladım. Ama malesef başkan bu işi beceremedi. Ölüye de diriye de de saygı kalmadı. Her taraf pislik içinde. Ne yapacağımızı şaşırdık. Ona oy topladığım için çok pişmanım” diye konuştu.

‘HAKKIMIZI YA ALACAĞIZ YA DA ALACAĞIZ’
Eylemde tabuta giren belediye işçisi Lokman Avuklu, “Hakkımızı alamadığımız için 4857 sayılı iş kanununa göre işi bırakma eylemine gittik. Başkan ne zaman paramızı verirse, o zaman iş başı yaparız. 4 yıldan beri kim para almadan çalışır? Bugün futbolcular bile parasını almağı zaman sahaya çıkıp top oynamıyor. Halkımızdan bu konuda hoşgörü istiyoruz. Tepkilerini bize değil gidip başkana göstersinler. Biz paramızı alırsak ilçeyi 24 saat içinde pırıl pırıl yaparız” dedi.

‘SORUNU ÇÖZMEYE ÇALIŞIYORUZ’
Pasinler İlçesi Belediye Başkanı Selami Teymur ise göreve başladığında 575 işçinin çalıştığını, bu sayıyı zamanla 174’e kadar düşürdüklerini söyledi.

Çıkarılan personelin haklarını ödediklerini öne süren Teymur, şöyle konuştu: “Adrese dayalı nüfus sayımının yapılmasıyla İller Bankası'ndan gelen payımızda düşüş oldu. İşçilerin hak ettiği maaşı veremedik. Şu an 70 civarında işçinin icra kesintilerini yatırıyoruz. 4 yıldır maaş alamadıkları iddiasını kabul etmiyorum. İşçilerin ortalama aylıkları bin 200 ila 2 bin 100 YTL civarında. Bazı işçinin 4- 5 milyar alacağı var. Belediyenin parası olsa hepsini öderiz, ama yok. Biz de bir çözüm yolu arıyoruz. Bursa’da yapılan istişare toplantısında Maliye Bakanı’na sorunu anlattım ve para istedim. Ama bu sadece benim değil ki birçok belediyenin ortak sorunu. Satılacak arsa bile yok. İşçiler eyleme giderek seslerini duyurmuştur. Şimdi onlardan yeniden işbaşı yapmalarını istiyorum .

Hürriyet
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2008 Pazartesi 14:43:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?