4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Patates üreticilerinin birlik talebi

PATETES ÜRETİCİLERİNİN BİRLİK TALEBİ

Erzurum Türkiye genelinde patates üretiminde sekizinci sırayı aldı. En fazla patatesin üretildiği ilçe olan Pasinler’de Patates Üreticileri Birliği’nin olmayışı üreticileri mağdur ediyor.

Türkiye genelinde ER-VAK’ın yaptırdığı bir araştırmaya göre Erzurum patates üreticiliğinde 8. sırayı aldı. Patates üreticiliğinin Erzurum’da en çok üretilen ilçesi Pasinler olduğu halde Pasinler’de patates üzerine birliğin olmayışı şehrin ekonomisinin en büyük gelir kaynaklarından biri olan patates’in arzu edilen ölçüde değerlendirilememesine neden oluyor.

Yıllardır Pasinler patatesinin kalitesini Türkiye’ye kanıtlamış bir ilçe olduklarını dile getiren üreticiler, ilçede bu anlamda bir birlik kurulması için çok geç kalındığını dile getiriyorlar.

İlçenin ekonomik gelirlerinden biri olduğu halde yıllardır Pasinler çiftçisinin ürettiği patatesin kar’a dönüştürülemediğini dile getiren üreticiler, “İlçede bulunan Pasinler ovasının her yıl üçte biri patates ekilmesine rağmen ve üretilen patatesin kalitesi yüksek olmasından dolayı daha da farklı satılması gerekirken bir birliğin olmayışından dolayı Pasinler çiftçisinin ekmiş olduğu ürün para etmemektedir. Bugün ilçede bir birliğin olmayışından dolayı patates sektörü üç beş tane simsarcının elinde kalmış durumda. Pasinler çiftçisi de yıllardır mağdur edilmiştir. Birliğin olmamasından dolayı ülkede yapılan Patates ihalelerine Pasinler ilçesi girmemektedir. Çiftçinin hasat dönemin de üç beş simsarcının elinde kalan piyasa ile belirlenerek her zaman Pasinler çiftçisi mağdur edilmiştir. Pasinlerli patates ekicileri büyük marketlerde patatesin fiyatının 1 lira 50 kuruştan satılıyor. İlçede hasat zamanı patates sadece 35 kuruştan satılıyor” dediler.

Pasinlerli çiftçiler kurulmasını talep ettikleri Patates birliğinin hem ilçede üretimini yapmakta olan çiftçilere mükafat sağladığı gibi, şehrin ekonomisine de büyük canlılık getireceğini dile getirerek, Pasinler’in ekonomik gelirlerinden biri olan patatesin birlik kurulduğu zaman para edeceğini, birliğin kalite yönetimiyle patateslerinin para etmesini beklediklerini sözlerine eklediler.

PATETES ÜRETİCİLERİNİN BİRLİK TALEBİ
İHA
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2009 Salı 12:48:03
Güncelleme :16 Aralık 2009 Çarşamba 13:14:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?