4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Pekmez şifa kaynağı

PEKMEZ ŞİFA KAYNAĞI

Soğuk kış günlerinin vazgeçilmez besin kaynaklarından biri olan pekmez, içeriğindeki zengin mineral ve vitaminler nedeniyle kahvaltı sofralarının baş köşesinde yer alıyor.

Bu güne kadar bir çok atasözü, deyim ve tekerlemeye de konu olan pekmez, günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum ihtiyacını karşılarken özellikle hamileler ile gelişim çağındaki çocuklar beslenmesinde de önemli rol oynuyor.

Binlerce yıllık geleneksel beslenme kültürü ve damak zevkinin vazgeçilmezlerinden olan pekmez, aynı zamanda enerji içeceği özelliğine sahip. Hızla kana karışabilen pekmezin acil enerji ihtiyacı için gerekli bir gıda maddesi olduğunu belirten uzmanlar, iki yemek kaşığı pekmezde, insan vücudu için çok değerli olan 2 miligram demir, 80 miligram kalsiyum ve 58 kilokalori enerji bulunduğunu söyledi.

Pekmezin büyüme çağındaki çocuklar, işçiler, sporcular, hamile ve emziren anneler için eşsiz bir gıda maddesi olduğunu uzmanlar, 200 gram pekmezin kalori açısından bin 150 gram süte, 300 gram ekmeğe, 390 gram ete eşdeğer olduğunu ifade etti. Pekmezin sindirim sisteminde parçalanmasına gerek olmadan kana geçebildiği anımsatan uzmanlar, “Bu nedenle özellikle enerji aktivitesi yüksek olan çocuklarda ve sporcularda enerjinin pekmezle sağlanmasının büyük önemi var. Üzüm ve pekmezin içerdiği demir, kolayca emilmekte ve günlük demir ihtiyacının yüzde 35'i bu ürünlerce karşılanabilmektedir” dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2011 Çarşamba 12:04:03
Güncelleme :9 Şubat 2011 Çarşamba 12:23:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?