8
Mayıs
2024
Çarşamba
ERZURUM

Polen mevsiminde alerjiye dikkat!

POLEN MEVSİMİNDE ALERJİYE DİKKAT

Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Alerjisi Polikliniği doktorlarından Doç. Dr. Ayhan Söğüt, son günlerde polen alerjilerine bağlı astım ve alerjik nezle hastalıklarında artış gözlendiğine dikkat çekerek özellikle anne ve babaları çocuklarını polenlerden korumaları konusunda uyardı.

Geçtiğimiz günlerde Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonunda “Çocukluk Çağında Alerjik Hastalıklar ve Astım” konulu bir panel düzenlediğini ve panele başta Erzurum olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesi’nden çok sayıda çocuk alerji hekiminin katıldığı ifade eden Doç Dr. Söğüt, panelin amacının çocukluk çağı alerjik hastalıklar ve astım konusunda bölgede ki çocuk hekimlerini bilgilendirmek olduğunu söyledi.

Çocuk Alerji ve Astım Polikliniğe daha çok astım, hışıltılı çocuk, ürtiker (kurdeşen), egzema yakınması olan hastaların başvurduğunu belirten Doç. Dr. Söğüt, bahar aylarının gelmesiyle birlikte burun ve göz alerjisi olan olgularda da artış gözlendiğini dile getirdi.

Erzurum’da alerjik hastalıklar ve astım görülme sıklığı konusunda yapılmış bir epidemiyolojik çalışma olmadığı için bu konuda hasta istatistiği vermenin mümkün olamayacağını ifade eden Doç Dr. Söğüt, Çocuk Alerji ve Astım polikliniğine başvuru sayısının her geçen gün arttığına dikkat çekerek, özellikle Mart – Haziran aylarında vatandaşların ve ebeveynlerin daha dikkatli olması uyarısında bulundu. Doğu Anadolu Bölgesi’nde tek Çocuk Alerji Uzmanı olarak görev yapan Doç. Dr. Söğüt, Erzurum ve bölge illerinden polikliniğe başvuran hastalara gerekli teşhis ve tedavilerin yapıldığını belirterek, tecrübeli bir eğitim hemşiresi tarafından hastanın kullanacağı ilaçların ayrıntılı ve uygulamalı bir şekilde gösterildiğini ifade etti.

“ÇOCUKLARA DİKKAT”

Alerjik nezlesi olan çocuklarda astım gelişme riski bulunduğunu, bu nedenle ailelerin bu konuda dikkatli olması gerektiğini ifade eden Söğüt, alerjik nezlenin uygun şekilde tedavi edilmesi halinde astım gelişme riskinin azaltılabileceğini vurguladı.

Doç. Dr. Söğüt son olarak alerjik nezle, astım ve buna benzer hastalık belirtileri olan vatandaşlara şu uyarılarda bulundu. “İlaçlarınızı düzenli kullanın. Düzenli doktor kontrolüne gidin, doktorunuzun tedavi planına uyum gösterin. Yakınmalarınızın arttığı dönemlerde hekiminize başvurun. Katkı maddesi içeren gıdaları tüketmeyin, doğal gıdalarla beslenmeye özen gösterin. Sigara kullanmayın ve sigara içilen ortamlardan uzak durun. Yattığınız odada kalın halı, kilim, yünlü oyuncaklar ve çiçek bulundurmayın. Soğuk ve kuru havalarda egzersiz yapmaktan kaçının. Uygun hava ve iklim şartlarında yürüyüş, bisiklet, yüzme ve diğer spor dallarını yapabilirsiniz. Hava kirliliğinin olduğu kalabalık ve kapalı ortamlardan uzak durun. Kedi ve köpek tüyüne karşı alerjiniz var ise bu hayvanları evinizde bulundurmayın.”

İHA
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2010 Salı 09:43:01
Güncelleme :8 Haziran 2010 Salı 09:45:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?