7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Prof. Dr. Metin Balcı’ya vefa…

PROF. DR. METİN BALCI’YA VEFA…

Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü’ne ait “NMR Spektroskopi Laboratuvarı”na halen Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde görev yapan Prof. Dr. Metin Balcı’nın ismi verildi.

Fakültede düzenlenen törene Prof. Dr. Metin Balcı’nın yanı sıra Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Rektör yardımcıları Prof. Dr. Samih Diyarbakır, Prof. Dr. Sebahattin Tüzemen, eski Rektör Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz, bilim adamları ve öğrenciler katıldı.

Fen Fakültesi Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nurullah Saraçoğlu, yaptığı takdim konuşmasında, Prof. Dr. Metin Balcı’nın bilimsel çalışmalarından söz etti. Saraçoğlu, “Bölümümüzün bugünkü haline gelmesinde çok büyük emeği olan hocamız ilk doktora öğrencisini 1985 yılında mezun etmiştir. Bölümümüzde toplam 19 doktora 24 yüksek lisans tezi yaptırmıştır. Bölümümüzde yetiştirdiği öğrencilerinden şu anda 15 Profesör 6 Doçent ve 5 Yardımcı Doçent ülkemizin çeşitli üniversitelerinde görev yaparken, ODTU'de yetiştirdiği öğrencilerle bu sayı daha da artmaktadır,” açıklamasını yaptı.

Saraçoğlu, Organik Kimya alanında Türkiye adresli yapılan makaleler sıralamasında Fen Fakültesi Kimya Bölümü’nün ODTU'den sonra ikinci sırada yer aldığını hatırlattı ve şunları kaydetti: “Organik Kimya grubunun bu aşamaya gelmesinde şüphesiz hocamızın çok büyük katkıları olmuştur. Hocamızın katkısı sadece organik kimyaya olmamış, bugün hemen bütün anabilim dallarında çok saygın uluslar arası dergilerde bilimsel makale yapan bir bölüm haline gelmesinde de en önemli pay sahiplerinden birisi olmuştur. Öğrencileri olarak bizler ülkemizin en saygın kimya bölümleri arasına gelmesinde emeği geçen hocamızı bölümümüzü daha da ileriye götürerek gururlandıracağız ve onun bize aşıladığı kaliteden asla ödün vermeyeceğiz. Bir bayrak yarışı olarak gördüğümüz bu hizmeti yeni nesillere aktararak görevimizi yapmaya çalışmaktayız.”

561 YAYINDAN 74’Ü BALCI’NIN

Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ö. İrfan Küfrevioğlu’da, konuşmasında, Prof. Dr. Metin Balcı’nın 1997 ve 1983 yılları arasında Atatürk Üniversitesi’nde görev yaptığını hatırlattı ve Balcı’nın, Atatürk Üniversitesi’nde çok önemli bilimsel faaliyetler yürüten örnek bir şahsiyet olduğunu belirtti. “1983-1997 Yılları arasında üniversitemiz adresli toplam yayın sayısı 561’dir; bu yayınların 74’ü Balcı’nındır,” diyen Dekan Küfrevioğlu, Balcı’nın, çok sayıda öğrenci ve akademisyen yetiştirdiğini ve bu görevini sürdürmeye devam ettiğini kaydetti.

REKTÖR KOÇAK: “ KİMYA LABORATUARI ÜLKEYE HİZMET EDİYOR”

Törende bir konuşma yapan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Atatürk Üniversitesi’nin en eski bölümlerinden biri olan Kimya Bölümü’nün temellerinin Prof. Dr. Metin Balcı tarafından çok sağlam bir şekilde atıldığını ve başarı dolu bugünlere gelindiğini belirtti.

Rektör Koçak, uzun yıllar Atatürk Üniversitesi’nde görev yaptıktan sonra ODTÜ’ne giden Prof. Dr. Metin Balcı’nın Atatürk Üniversitesi’yle irtibatını koparmadığını hatırlattı ve fedakârlığı için ayrıca teşekkür etti.

Fen Fakültesi’nin diğer bölümleriyle birlikte Atatürk Üniversitesi’nin önemli ölçüde bilimsel yükünü çektiğini ifade eden Rektör Koçak, Metin Balcı’nın ismi verilen kimya laboratuarının hem bölgeye hem de ülkeye hizmet verdiğini anlattı.

“İnanıyorum ki, Atatürk Üniversitesi bulunduğu yerden çok daha iyi yerle gelecektir,” diyen Rektör Koçak, Prof. Dr. Metin Balcı’nın uzun yıllar Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü’nde bilim adamı olarak çok değerli hizmetlerde bulunduğunu, binlerce öğrenci ve çok sayıda akademisyen yetiştirdiğini, dünya çapında ses getiren bilimsel çalışmalara imza attığını kaydetti.

BALCI: “ÜNİVERSİTEMİN UŞAĞI OLMAYA DEVAM EDECEĞİM!”

Prof. Dr. Metin Balcı ise konuşmasında, Erzurumlu olduğunu ve Atatürk Üniversitesi’nin jestinden dolayı teşekkür etti. “Son derece gururlandım. Herkese şükranlarımı sunuyorum. Ben üniversitemden kaçmadım; 17 yıl Atatürk Üniversitesi’(nde hizmet ettim, ODTÜ’den teklif geldi. Kara vermekte çok zorlandım. Gitmek taraftarı değildim,” diyen Balcı, duygularını şöyle dile getirdi:

“Çünkü burada yürüttüğümüz çalışmalar vardı. Bırakıp gidersem burası ne olur, sistem nasıl devam eder? Diye kaygılanıyordum. Desteğimi kesmemek kaydıyla teklifi kabul ettim. Daha sonra da gördüm ki, arkadaşlarım çok iyiler, endişelerim de yersizmiş. Çünkü benden sonra daha iyisini sizler yaptınız. İnanın, şu anda, ODTÜ’nde olmayan imkânlar burada, Atatürk Üniversitesi’nde var. Ben, buranın evladıyım. Erzurum’un çocuğuyum. Her zaman ‘Atatürk Üniversiteliyim’ diyorum. Beni ben yapan Atatürk Üniversitesi’dir. Buranın imkânlarıdır. Omuzlarıma çok büyük bir yük koydunuz. Bu yükü taşımam çok zor olacak, biliyorum. Sizlerin de şunu bilmesini istiyorum: Ben, bu üniversitenin uşağı olmaya devam edeceğim.”

PROF. DR. SÜTBEYAZ: “KİMYA BÖLÜMÜ TÜRKİYE’NİN EN İYİ BÖLÜMLERİNDEN BİRİ”

Daha sonra konuşan Atatürk Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz’da, Fen Fakültesi’nde Kimya Bölümünden sonra, Organik Kimyanın kurulduğunu, birçok işe sıfırdan başlanıldığını hatırlattı.

Bilimsel çalışma nasıl yapılır, yayın nedir, nasıl hazırlanır, nasıl yayınlanır? gibi pek çok konunun öğrenilmesinde Balcı’nın öncü bir rolü olduğunu hatırlatan Sütbeyaz, “Bu bölüm, şu anda, Türkiye’nin en iyi bölümlerden biri haline geldi. Metin Bey’den çok şey öğrendik. Kendisine minnettarız. Her zaman teşekkür ediyoruz. Atatürk Üniversitesi bugün Türkiye’nin önde giden birkaç üniversitesinden biriyse, bunda, Metin Bey gibi bilim adamlarımızın katkısı çok büyüktür,” değerlendirmesini yaptı.

PROF. DR. METİN BALCI’NIN ÖZGEÇMİŞİ

Prof. Dr. Metin Balcı, 1948 yılında Erzurum'da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Erzurum'da tamamladı. 1972 yılında Köln Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü'nden mezun oldu. Doktorasını Organik Kimya dalında Köln Üniversitesi profesörlerinden Emanuel Vogel'den 1976 yılında aldı. 1980 yılında Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü'nde göreve başladı. 1987 yılında profesörlüğe yükseltildi. Organik peroksitler, doğal ürün sentezleri, gerilimli hidrokarbon bileşikleri, fotokimya, heteroorganik bileşikler ve mekanistik organik kimya alanlarında çalışmalar yaptı. Nükleer Manyetik Rezonans Spektroskopi'yi Türkiye'de ilk kullanan bilim insanlarından biri oldu. NMR ile ilgili basılmış iki Türkçe, bir İngilizce kitabı bulunuyor.

PROF. DR. METİN BALCI’YA VEFA…
PROF. DR. METİN BALCI’YA VEFA…
İHA
Yayın Tarihi : 25 Mart 2010 Perşembe 14:43:00
Güncelleme :25 Mart 2010 Perşembe 14:50:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?