7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Ramazan öncesi alışveriş uyarısı

RAMAZAN ÖNCESİ ALIŞİVERİŞ UYARISI

TÜKODER Erzurum Şube Başkanı Gamze İspirli, ramazan ayı öncesi tüketicilere uyarılarda bulanarak, tüketicinin fahiş fiyatlar konusunda mağdur olmaması için piyasa araştırması yapmasının önemine değindi.

İspirli, ramazan ayı öncesi tüketicilere uyarılarda bulanarak, “Öncelikle gerçek gereksinimlerinizi belirleyin. Bu gereksinimleri en önemliden en önemsize doğru sıralamalıyız. Satın alınacaklarımızın çeşit, fiyat, kalite gibi özellikleri hakkında ön araştırma yapmalı, alışveriş yapacağımız bütçemizi gözden geçirmeliyiz. İhtiyacımız olan ürünü talebin en az olduğu dönemlerde almaya dikkat etmeliyiz. Alışveriş sırasında mutlaka fiş yada fatura almalıyız ki ayıplı çıkan mal veya hizmete karşı hakkımızı arayabilelim. Alışveriş için en uygun zamanı belirleyerek gün içinde en tenha saatleri tercih etmeli, ay başı yerine ay sonunda alışveriş yapmaya özen göstermeliyiz” dedi.

ALIŞVERİŞE AÇ VE YORGUN ÇIKMAYIN

Alışverişe yorgun ve aç çıkılmaması gerektiğini belirten İspirli, “Aç olarak alışverişe çıkan kişi ihtiyacından daha fazlasını satın almaya meyillidir. Yorgun olan kişinin ise ürünler arasında karşılaştırma bile yapamadığı için, bilinçli bir alışveriş yapma ihtimali son derece azdır. Alışverişe mutlaka liste hazırlayıp çıkınız. Alışverişinizi, geriye dönmeden hafif ürünleri önce, ağır ürünleri ise en sona bırakacak şekilde planlayınız. Alışveriş sırasında kredi kartı kullanılacaksa, mutlaka ayın başında harcama tutarının hepsini birden ödeyip ödeyemeyeceğine dikkat ediniz. Alışverişinizi makul ölçüde çeşit bulunan market, mağaza ve pazarlardan yaparak 'seçme hakkı'nızı rahatça kullanmaya dikkat ediniz” diye konuştu.

GIDA TERÖRÜ YAŞANMASIN

Her Ramazan ayı öncesinde Türkiye'de gıda terörü yaşandığına dikkat çeken İspirli, "Tüketici tüm işlenmiş tarım ürünlerini mutlaka kapalı ve kapalı bir biçimde alması gerekir. Bu dönemde sahtecilik ve kaçakçılık alabildiğine ilerliyor. Tüketici tarafından üretimin izinli olup olmadığı sorgulanmalıdır. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından üretim izninin olup olmadığı sorgulanmalıdır. Son kullanma tarihine bakılmalıdır. Et tanıdık kasaptan alınmalı ve mührüne dikkat edilmeli. Meyve ve sebzeleri ise mevsimine göre tüketmek gerekir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2010 Cuma 10:05:00
Güncelleme :30 Temmuz 2010 Cuma 10:13:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?