7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Ramazan sonrası beslenmeye dikkat

Ramazan bayramında ve bayram sonrasında beslenme düzeni değiştiği için hazımsızlık ve mide problemlerinin yaşandığını belirten Erzurum Nihat Kitapçı Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi uzmanlarından Diyetisyen Müzeyyen Elmas Kara, "Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişilerin beslenme alışkanlıkları değişir ve bayramdan sonra nasıl olsa her şeyi istediğim gibi yiyebilirim düşüncesiyle hareket ettikleri için kendilerini yemeğe verirler ve sonucunda çeşitli problemlerle karşılaşırlar" dedi.

Ramazan ayında öğün sayılarında ve sıvı tüketiminde azalma; şeker, un ve yağ içeriği yüksek besinlerin tüketiminde artış görüldüğünü belirten Kara, "Kişiler bayramda normal yeme düzenine geçtiklerinden dolayı artık rahatlıkla istediğim her şeyi yiyebilirim diyerek daha fazla yemek yeme eğilimine girebiliyorlar. Bayram ikramlarının da çoğunlukla şeker, karbonhidrat veya içeriği yüksek olan tatlı ve hamur işleri olunca bu dönemde dengeli beslenmek daha da zorlaşabilir. Şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıların aşırı tüketimi sonucunda bazı problemler kaçınılmaz olur. Bunların başında da hazımsızlık ve mide problemleri gelir. Bu problemleri önlemek için de az ve sık beslenilmelidir" şeklinde tavsiyelerde bulundu.

SAĞLIK PROBLEMLERİ YAŞAMAMAK İÇİN
''Bayramda ve bayram sonrası sağlık problemi yaşamamak için sağlıklı beslenme ilkelerine uyarak, eski yemek alışkanlıklarına yavaş yavaş geçiş yapmak en doğru davranış olacaktır'' şeklinde konuşan Kara, şunları söyledi: "Sağlıklı bir sabah kahvaltısı bizler için en önemli öğündür. Bayram sabahı güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalıdır. Özellikle Ramazan ayından kalan alışkanlıkla sabah kahvaltısını atlamamaya özen gösterilmelidir. Böylece bir sonraki öğünde daha fazla yemek yemek önlenmiş olunur. Bayramda ve bayram sonrasında öğünlerin düzenli olmasına dikkat edilmelidir. Yemekler çok fazla miktarda olmamalı ve gün içerisinde öğünlere dağıtılarak tüketilmelidir."

HANGİ BESİNLERİN TÜKETİMİNDEN KAÇINILMALI?
Öğle ve akşam yemekleri tüm besin gruplarını (Karbonhidrat, yağ, protein) kapsaması gerektiğini vurgulayan diyetisyen Kara, "Bayram ziyaretlerinde sıklıkla ikram edilen gazlı ve kafeinli içecekler fazla tüketilmemeli bunun yerine su, ayran, meyve-bitki çayları tercih edilmelidir. Bayramda çikolata ve ağır- şerbetli tatlıların tüketiminden kaçınmaya özen gösterilmeli, eğer çok tüketilmek isteniyorsa yüksek enerji içerdiklerinden dolayı küçük porsiyonlar tercih edilmelidir" şeklinde ifade etti.
Kara, sözlerine şöyle devam etti:"Bayramda oluşabilecek bir durum da kabızlıktır. Bunu engellemek için lif oranı yüksek gıdalar (Kuru baklagiller, taze sebze ve meyveler) tüketilmelidir. Bunun yanı sıra gün içinde 8-10 bardak su tüketmeye özen gösterilmelidir. Bayram ve bayram sonrası eski yemek düzenine geçerken metabolizma hızının normale dönmesi ve sağlıklı yaşama destek vermek için gün içinde tempolu 25-30 dakikalık yürüyüşler yapılmalıdır."

iha
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2008 Perşembe 17:15:44
Güncelleme :25 Eylül 2008 Perşembe 22:49:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?