6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Ramazan tatlılarına dikkat!

Ramazan ayında kalorisi yüksek tatlılardan uzak durulmasını isteyen uzmanlar, Ramazan tatlıları konusunda vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı.


Erzurum Nihat Kitapçı Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi Diyetisyen Uzmanı Müzeyyen Elmas Kara, yüksek kalorili tatlıların kan şekerini yükselttiğini ve insanların çabuk acıkmasına sebep olduğunu söyledi.
Kara, beslenme düzeninin tamamen değiştiği Ramazan ayında; tatlı, hamur işleri gibi karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek besinlerin tüketiminde özellikle şerbetli ve kızartma tatlıların tüketiminde artış görüldüğünü, bu tür besinlerin içerisinde yağ (Özellikle tereyağı ve margarin), şeker ve un miktarları fazla olduğunu, bunun da günlük toplam kalori ve yağ alımında artışına sebep olacağını söyledi. Ramazan ayında tatlı konusunda seçici olunması gerektiğinin altını çizen Kara, "Tatlı besinlerin glisemik
indeksleri de yüksek olduğundan kan şekerlerini hızla yükseltirler ve bu da ertesi günü çok çabuk acıkmamıza ve kan şekerinin çok daha çabuk düşmesine neden olur. Bu yüzden tatlıların tüketim sıklığına ve miktarına dikkat etmek gereklidir" şeklinde konuştu.

İLLAKİ TATLI DİYORSANIZ
"Ramazan ayında tatlı tüketmek istiyorsanız doğru tercih yapmalısınız" diyen Kara, "İftar ve sahurda, baklava, kadayıf, lokma, tulumba gibi şerbetli ve kızartma tatlılar yerine; sütlü tatlılar (Muhallebi, kazandibi, keşkül, güllaç, puding, sütlaç), komposto, limonata, hoşaf, kabak tatlısı, meyve-meyveli yoğurt veya meyve salataları tercih edin, bu sağlınız açısından çok önemli" ifadelerini kullandı.
Özellikle sahur ve iftarda tüketilen besinlerin miktar ve çeşidinin çok önemli olduğunu vurgulayan Diyetisyen Kara, "Bu dönemde metabolizma hızı yavaş olduğundan yenilen tatlı besinlerin vücutta yağa dönüşümü daha fazla ve kolay olacaktır. Ayrıca şerbetli ve kızartma tatlılar tüketilip ardından yatıldığında ciddi mide rahatsızlıkları (Reflü, bulantı, hazımsızlık vb) görülebilmektedir. Bunu önlemek için iftar sahur arasında bulunan iki öğünde, meyve, meyveli yoğurt, sütlü tatlıları veya meyveli tatlıları
tüketebilirsiniz. Bunlar sizler için sağlıklı seçimlerdir" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2008 Pazar 13:37:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?