6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Rektöre, 'istifa' çağrısı

Erzurum Baro Başkanı Sadullah Kara, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz’ı diploma törenindeki uygulamadan dolayı eleştirerek, istifaya çağırdı.

14 şehirde 5 bin avukatı temsilen Anadolu baro başkanları adına bir açıklama yapan Erzurum Baro Başkanı Sadullah Kara, Atatürk Üniversitesi’ndeki diploma törenine bir şehit annesinin başörtülü olduğu gerekçesiyle alınmadığını hatırlatarak, üniversite rektörü Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz’ı eleştirdi. İlmin ancak hür bir ortamda yapılabileceğini belirten Kara, "Bireysel hak ve özgürlüklerin gelişmesiyle demokrasilerin yaşayacağından habersiz, ideolojik saplantısını zulüm aracı olarak kullanan rektörden utanıyor ve kınıyoruz. Sayın rektör şecaat arz ediyor ve kendini savunuyor. Devletin emirlerini yerine getirdiğini söylüyor. Hukuk devletinde kimse böyle bir emir vermez, kanunsuz yasak da olmaz. Rektör bu tavrıyla milleti tepki vermeye zorluyor ve kaos peşinde. Bu millet sağduyusuyla oyuna gelmez. Rektöre de Dadaş yurdunda salyangoz sattırmazlar" dedi.

Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz’ın istifa etmesi gerektiğini savunan Baro Başkanı Kara, "Anadolu baroları olarak şehit anasına bile zulmederek eziyet eden, çarpık, hukuksuz bir anlayış sahibi rektörü artık üniversiteyi temsil edemeyeceğinden istifaya çağırıyoruz. Yeni Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 96. maddesi, ’Bir kişinin eziyet çekmesine yol açan davranışları gerçekleştiren kişi hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası hükmolunur’ der. Erzurum Cumhuriyet Savcısı, rektör hakkında 96. maddeden bahisle hemen kamu davası açmalıdır. Bizler de ayrıca sonuna kadar takipçisi olacağız. Bireysel özgürlükler temel insan hakkı olup buyurgan elit tavırlarla yasakçı hukuk ihlalleriyle ortadan kaldırılamayacak kadar yücedir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2005 Cuma 14:54:30
Güncelleme :18 Haziran 2005 Cumartesi 14:50:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?