4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Rektörler akademik sorunları tartıştı

Atatürk Üniversitesi'nin ev sahipliği yaptığı rektörler toplantısında akademik sorunlar tartışıldı.

Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü'nün ev sahipliğinde, gerçekleştirilen 'Rektörler Toplantısı'na Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdusselam Uluçam, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Mollamahmutoğlu, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru,
Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, Dicle Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Aslan Bilici, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın, Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Belenli, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim H. Yılmaz, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Gündüz Aksoy, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, Rize Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazmi Turan Okumuşoğlu, Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Ziyadanoğulları, Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ katıldı.
Toplantı süresince yapılan konuşmalar ve bildirilen görüşler çerçevesinde, alınan kararlar öneri olarak Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'na (YÖK) iletilecek.

Toplantıda, üniversitelerin akademik içerikli sorunlarını görüşmek üzere rektörlerin bir araya gelmesi ile gerçekleştirilen toplantıların, daha özel gündemli olarak yapılması; üniversiteler arası sıcak diyalogların kurulmasına, karşılıklı bilgi birikiminin ve tecrübelerin paylaşılmasına ve sorunların çözüm sürecini hızlandırmasına vesile olması nedeniyle, belirli periyotlarla tekrarlanması kararı alındı.

Yeni kurulan ve özellikle akademik personel yapılanmasında sıkıntı yaşayan üniversitelerin sorunları üzerinde durulan sonuç bildirisinde kısa vadede bu sorunlarını aşabilmeleri için, YÖK tarafından uygulamaya konulmak üzere üniversite rektörlüklerine tebliğ edilen, gerek talepte bulunan ve gerekse talebi karşılayacak üniversitenin kadro kapasitesinin titizlikle incelenerek, rektörlerin mutabakatı aranmak suretiyle ve mümkünse bu taleplerin ulaşımı kolay üniversitelerden karşılanması ilkesiyle gerçekçi
görevlendirmelerin yapılması ve söz konusu öğretim üyelerinin mevcut özlük haklarının korunması, mutabakat sağlanmazsa 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 41. maddesinin uygulanması istendi.

Üniversitelerin araştırma merkezlerinin, laboratuarlarının ve bilimsel envanterinin, ortak kullanıma açılmasının faydalı olacağını belirtilen sonuç bildirisinde şu ifadelere yer verildi:
"Bu anlamda ortak bilimsel projeler gerçekleştirip bu projelere ülke geneline katkı sağlayan TÜBİTAK, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ve Avrupa Birliği (AB) gibi kuruluşlardan daha kolay destek alınabilecek. Üniversitelerin, esasen lokomotif gücü olan öğretim üyelerinin yetiştirilmesinin ve geleceğin bilim insanı alt yapısı inşasının üniversiteler arasındaki sinerjiyle sağlanabileceği, bu bağlamda ihtiyaç duyan üniversitelerin lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyindeki elemanlarının yetiştirilmelerine ülkemizde yeterli olanakları olan üniversitelerin katkıda bulunmasının gerekli olduğu, bunun için 'Öğretim Elemanı Yetiştirme Programı' başlatılmasının, programa eleman veren üniversitelerden alınacak eş danışmanla beraber talep eden ve talebi karşılayan üniversitelerin mutabakatıyla yürütülmesi uygun olacaktır. Akademik personel için çeşitli özendirici tedbirler alınması; Örneğin, alt yapı projelerinin desteklenmesi ve lojman ve diğer olanakların iyileştirilmesi, idari personel için çeşitli özendirici tedbirler alınması; örneğin, kuruluş geliştirme ödeneğinin belirli bir oranda idari personele de yansıtılması, öğrenciler için çeşitli özendirici tedbirler alınması, örneğin, belirli bir oranda öğrenim harcı muafiyeti, burs ve barınma garantisi gibi avantajların sağlanması faydalı olur. Üniversitelerde görev yapmakta olan akademik ve idari personelin, yıllardır çözülemeyen özlük haklarında iyileştirmeler yapılması gerekir. Diğer bütün kamu kurumlarında çalışan daire başkanlarının almakta olduğu, sadece
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ve bağlı kurumlarında çalışmakta olan daire başkanlarının alamadığı, makam tazminatının ilgili daire başkanlarına da ödenmesi, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 40-b maddesi kapsamında görevlendirilen öğretim üyelerinin, kendi üniversitelerinde devam eden lisansüstü tez danışmanlıklarının ve uzmanlık alan dersi ücretlerinin ödenmesi gereklidir."
 

iha
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2009 Pazar 18:15:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?