8
Mayıs
2024
Çarşamba
ERZURUM

Reyting yanlışların gerekçesi olamaz

Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Naci İspir, medyanın etik sorunlarını anlattı. Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Salonu'nda düzenlenen konferansta konuşan Yrd. Doç. Dr. Naci İspir, medyanın reyting uğruna her türlü ahlaksızlığı meşrulaştırdığını söyledi. 

Medyanın kuralsızlık, ilkesizlik içerisinde hareket ettiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. İspir, toplumda var olan etik sorunların medya ile bütünleştiğini kaydetti. Medyanın üstlendiği demokrasiyi denetleme ve halkın adına konuşma yetkisinin etik kuralları yerine getiremediği için toplum üzerinde saygınlığını kaybettiğini anlatan İspir, yapılan araştırmalarda siyasetçilerle birlikte medya çalışanlarının da güvensiz kişiler olarak gösterildiğine işaret etti. 

Medyada yaşanan etik sorunların demokrasinin tehlikede olduğunun ve demokratik bir toplum olmadığımızın işareti olabileceğini hatırlatan İspir, "Kuralsızlık, ilkesizlik, ahlaksızlık ve yaşanan ihlaller medyayı güvensiz kılmıştır. Yaşanan temel sorunların başında haberde doğruluk unsuru gelmektedir. Haber üzerine yapılan yorumlar ve magazinleştirilen haberler, etik sorunları meydana getirmektedir. Medyanın bilgi sorunu yoktur. Ancak haberle yorum birbiriyle iç içe yapılmaktadır. Böyle olunca da haberin doğruluğu gözardı edilmektedir. Diğer önemli bir sorun ise haber ve reklam ilişkilerinin topluma yansıtılmasıdır. Bu anlamda onlarca ilke olmasına rağmen yaşanan etik sorunlar hiç azalmamaktadır. Özel hayata müdahale, siyaset, sanat ve spor dünyasındaki insanların halka zorla izlettirilmesi, kişilik haklarına yönelik saldırılar, eleştiri sınırlarının aşılması, ayrımcılık ve haberci ile haber kaynağı ilişkileri medyanın etik sorunlarının başlıcaları olmaktadır" diye konuştu. 

Konferansta İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevim Akten, öğretim üyeleri ve öğrenciler hazır bulundu.
.
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2006 Perşembe 18:50:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?