6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Sağlık Müdürlüğü'nden ishal uyarısı

Erzurum Sağlık Müdürlüğü’nce yaz aylarında sıkça görülen ishaller konusunda anne ve babalar uyarıldı.

Sağlık Müdür Vekili Özgür Çelebi tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’de çocuk ölüm nedenlerinden olan ishale bağlı ölümleri önlemek amacıyla bakanlıkça ülke genelinde başlatılan İshalli Hastalıklarının Kontrolü Programı kapsamında, ishalin çocuk ölümleri içerisinde onuncu sıraya gerilediğini kaydetti.

5 yaş altı çocuk ölümlerinin binde 83’ünün ishale bağlı olduğunu anlatan Çelebi, ishalin en sık 6-23 ay arasında ve en çok Ağustos ayında görüldüğünü hatırlattı. Bu oranın daha düşük seviyelere çekilmesi için Temmuz ayının ilk haftasının Ağızdan sıvı tedavisi haftası olarak değerlendirildiğini bildiren Çelebi, “İlkbahar ve yaz aylarında özellikle bölgemizde çocuklarda ishal sık görülmektedir. Yaş sebze ve meyvelerin daha çok yenildiği yaz aylarında alt yapı yetersizliği, kişisel hijyen ve kara sinekler ishal salgınına sebep olmaktadır. 2 yaş altı çocuklarda virüsler, özellikle rotavirüsler yaz aylarında görülen ishallerin en sık nedenidir. Ayrıca 2 yaş üstü çocuklarda ve erişkinlerde Salmonelle Typhi, Salmenella Paratypi, Shigella E. Coli ve Vibrio, kolera gibi bakteriler Hepatit A virüsü ve rota virisü gibi virüsler ishale en çok yolaçan mikroorganizmalardır. Bakterilerin yol açtığı ishalli hastalıklar tifo,paratifo,dizanteri, kolera gibi hastalıklardır. Ayrıca çocuklarda ve erişkinlerde Hepatit A virüsü ve rota virüsü viral gastroenteritlerin en sık nedenidir. İshal öncelikle vücuttan büyük miktarda tuz ve su kaybı meydana getirir. Vücuttan besin maddeleri de kaybedildiği için beslenme bozukluğuna neden olarak çocuğun gelişimini durdurur. Su kaybı uygun tedavi ile giderilemediği takdirde çocuğun ölümüne neden olur.”diye konuştu.

İshalli çocuğun tedavisiyle ilgili tavsiyelerde bulunan Çelebi, şu hususlara dikkat edilmesini istedi:

“İshal süresince daha sık öğünler vererek beslenmeye devam edilmelidir.

Çocuk emziriliyorsa daha sık emzirilmedir. Süt içiriliyorsa, süt sulandırılıp miktarı artırılmalıdır.

En yakın sağlık kuruluşundan temin edilecek, tuz ve şeker karışımı paketler tarif edilen şekillerde kullanılmalıdır.

Şayet ishal kanlı-mukuslu olursa 3 günden fazla devam ederse, çocuğun ağzı, dili ve cildi kurumuş, halsiz ve bitkin görünüyorsa, ateşi oluyorsa hemen doktora götürülmelidir.

İshalden korunmak için bebekler en az 6. ayına kadar emzirilmeli ve 6 ayında ek gıdalara başlanmalı , ayrıca 2 yaşına kadar emzirmeye devam edilmelidir. Çocuklar dengeli bir şekilde beslenmeli ve aşıları zamanında yapılmalıdır. Bütün bunların yanında çocuklara tuvalet alışkanlığı, el ve ağız temizliği öğretilmelidir. Yiyecekler kapalı kaplarda saklanmalıdır. Çocuklara temiz kaynaklardan sağlanan içme suları verilmelidir. Çiğ yenen sebze ve meyveler mutlaka yıkanmalıdır. “

İHA
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2008 Salı 17:38:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?