7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Sağlıklı süt tüketiminin önemi vurgulandı

Ziraat yüksek mühendisi Nazime Yüksekkaya, hayata karşı dimdik durabilmek için önce sağlıklı süt tüketilmesi gerektiğini belirterek, “Günde içilen bir bardak süt, osteoporoz (kemiklerin zayıflaması) riskini azaltır” dedi. 

Erzurum Numune Hastanesi Konferans Salonunda, Sağlık Bakanlığı ve Hacettepe Üniversitesi tarafından ‘Sağlıklı Beslenme ve Sütün Önemi’ konulu eğitim semineri düzenlendi. 

Sütün bir çok besin öğesini bünyesinde bulunduran gıda maddesi olduğunu söyleyen Ziraat Yüksek Mühendisi Nazime Yüksekkaya, “Günlük içilen bir bardak süt, bir çocuğun ihtiyacı olan kalsiyumun yüzde 52'sini ve fosforun da yüzde 55'ini karşılar. Süt diğer vitamin, protein ve yağ besin öğelerini de bünyesinde dengeli olarak barındırır, bu yüzden süt tüketimini her yaştaki insanlara öneriyoruz” şeklinde ifade etti. 

Dünyada her üç kadından biri ve her beş erkekten birinin osteoporoz riski ile karşı karşıya olduğunu belirten Yüksekkaya, "Onun için çocukluktan itibaren kemik gelişimine özen gösterilmesi gerekir. Eğer ilerleyen yaşlarda osteoporoz riski ile karşılaşılmaması ve bu riski en aza indirmek için süt içilmelidir" şeklinde konuştu. 

“YAŞA GÖRE SÜT TÜKETİMİ”
Osteoporoz'un temelinin çocukluk dönemine dayanan bir hastalık olduğunu belirten Yüksekkaya, şunları ifade etti: 

"Kemik oluşumu anne karnında başlıyor. 25'li yaşlara kadar yoğun bir oluşum devam ediyor. 35'li yaşlara kadar da kemik oluşumu en üst seviyeye ulaşıyor. Bundan sonrasında kemiklerimizi korumak için beslenmemize çok dikkat etmemiz gerekir. Bu çerçevede süt ve süt ürünlerinin bünyesinde bulunan kalsiyum kemiklerimizin korunması ve gelişmesi için çok önemli. Sütte bulanan kalsiyumun yararlığı sağlımız açısından çok önemli. Onun için her yaşta süt tüketilmelidir.”
Süt tüketiminin yaş gruplarına göre değiştiğini vurgulayan Yüksekaya, “Yaş gruplarına göre tüketim miktarı değişiyor. Örneğin erken menopoza girmiş ve risk grubunda bulunan bir bayan 3 veya 4 bardağa kadar günlük süt tüketmesini tavsiye ediyoruz. Osteoporoz riski ile karşı karşıya kalmak istenilmiyorsa günde 2 bardak süt içilmesi yeterlidir. Yine çocukluk döneminde 3-4 bardak süt tüketimini öneriyoruz. Kişiler için günde 2 bardak süt yeterli olduğunu öneriyoruz" dedi. 

Dünya ülkeleri ile karşılaştırıldığında ülkemizde kişi başına düşen süt tüketim oranının çok düşük olduğunu hatırlatan Yüksekkaya, "Biz her yaşta süt tüketimine özen gösterilmesini istiyoruz. Avrupa ülkelerinde kişi başına süt tüketimi, 100 kilogramın üzerine çıkarken, bu oran bizde 24 kilogramdır. Bunu artırmamız gerekiyor. Tüketim yaparken sağlıklı süt tüketilmesine de özen gösterilmelidir” diye konuştu. 

Sütün faydaları üzerine konuşan Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Gıda Mühendisi Türkan Bilecan, “Süt çok önemli bir besin öğesi olmasına rağmen, Türkiye’de süt tüketimi 4. sırada yer alıyor. Asitli, gazlı içeceklerin ilk sıralarda yer alması çok üzücü bir durum. Eğitimlerle aileleri bilinçlendirip, süt tüketimini artırmalıyız” şeklinde konuştu. 

Bilecan, sütün bir çok hastalığa karşı yararlı olduğunu belirterek, “Günde en az iki bardak süt tüketilmeli. Süt çocukların beyin gelişimini sağlar. İlerleyen yaşlarda kemik erimesini önler. Prostat kanseri, obazite, hipertansiyon, Guatr riskini azaltır, metabolizma hastalıklarına iyi gelir.” dedi.

iha
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2008 Salı 18:21:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?