7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Sahte parayı nasıl anlayacaksınız?

Erzurum Emniyet Müdürlüğü'nce kurban bayramı öncesi vatandaşlar sahte para konusunda uyarıldı.

Emniyet Müdürlüğü'nce yapılan yazılı açıklamada, "Halkımızın güvenliği ve huzurunun sağlanması amacıyla geçmiş yıllarda Kurban Bayramı'nda alış veriş esnasında meydana gelen sahte para olaylarının tekrarlanmaması için Müdürlüğümüz ekiplerince çalışmalarımız büyük bir özveri ile devam etmektedir" denildi.
Yapılan açıklamada, sahte para olaylarına karşı dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda vatandaşlar uyarıldı.

FİLİGRAN
Orijinal banknotlarda ön yüz veya arka yüzden ışığa tutulduğunda beyaz alanda görülebilen Atatürk portresi ve kupür değerini gösteren rakamdan oluşan filigran yer almaktadır. Sahte banknotlarda filigran bulunmamakta veya baskı yolu ile taklit edilmeye çalışılmaktadır. Ayrıca, filigran görüntüsü sadece ışığa karşı tutulduğunda görülür, ışık altında filigranın görünmesi banknotun sahte olduğuna işarettir.

EMNİYET ŞERİDİ
Orijinal banknotların arka yüzünde kağıt içerisine yerleştirilmiş düz bir hat şeklinde yer alan ancak kesik gümüşi çizgiler şeklinde görülen, ışığa tutulduğunda tam olarak görülebilen ve üzerinde TCMB harfleri bulunan pencereli emniyet şeridi yer almaktadır.Sahte banknotlarda emniyet şeridi baskı yolu ile veya orijinal banknotlardan kesilerek, çıkarılmış emniyet şeridinin yapıştırılması suretiyle taklit edilmeye çalışıldığı görülmektedir. Sahte banknotlar ışığa tutulduğunda sadece kesik gümüşi çizgiler şeklinde görülüp, düz bir hat olarak tamamlanmış emniyet şeridi görülmemektedir.

OPTİK DEĞİŞKEN MÜREKKEP
Orijinal banknotların ön yüzünde Atatürk portresinin yanında farklı açılardan bakıldığında altın sarısından yeşile doğru renk değiştiren özel mürekkep ile basılmış motifler yer almaktadır. Sahte banknotlarda optik değişken mürekkep bulunmamakta ancak sim veya oje kullanılarak baskı yolu ile taklit edilmeye çalışılmakta, renk değişikliği gözlemlenememektedir.

KABARTMA BASKI
Orijinal banknotlarda yazı, rakam ve motiflerde uygulanan parmakla dokunulduğunda hissedilen kabartma etkisini veren, özel baskı tekniği bulunmaktadır.Sahte banknotlarda ise yazı, rakam ve motiflerde uygulanan kabartma
baskı yoktur.

GİZLİ GÖRÜNTÜ
Orijinal banknotların ön yüzünde, içinde enine veya boyuna, yatay konumda göz hizasında bakıldığında görülebilen harf ve desenlerden (TC harfleri ve ay-yıldız ) oluşan gizli görüntünün yer aldığı motifler bulunmaktadır.Sahte banknotlarda gizli görüntünün yer aldığı motifler yoktur.

TAMAMLAMALI BASKI
Orijinal banknotlarda ışığa tutulduğunda görülebilen, ön yüzdeki parça ile arka yüzdeki parçanın birbirini hassas bir şekilde tamamlamasıyla oluşan motifler (TCMB amblemi, lale, TC ve beşgen motif) yer almaktadır.Sahte banknotlardaki motifler ayarsız ve bozuktur.

Açıklamada, vatandaşların 'Sahte Para' konusu ile ilgili detaylı bilgiye "www.erzurum.pol.tr" internet adresinden ulaşabilecekleri kaydedildi.
Kurban Bayramı'nın yaklaşmasından dolayı hayvan pazarlarında bulunan esnaflar ile kurbanlık alım ve satımı yapacak vatandaşların mağdur olmamaları için sahte YTL ile yabancı para olaylarına karşı duyarlı olmaları gerektiği belirtilen açıklamada, Banknotun gerçekliğini tespit etmek için birden fazla güvenlik özelliğini dikkatle kontrol etmeleri, şüpheli olay, kişi veya araçları tüm GSM operatörlerinden ücretsiz olarak aranabilen 155 Polis İmdat Hattı'na bildirmeleri istendi.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2008 Pazar 18:21:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?