7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Sahura mutlaka kalkın!

Erzurum Nihat Kitapçı Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi Diyetisyeni Dr. Müzeyyen Elmas Kara, Ramazan ayında beslenme konusunda vatandaşları uyardı.


Oruç tutan vatandaşların, diğer zamanlarda olduğu gibi Ramazan'da da sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermeleri gerektiğini vurgulayan Dr. Müzeyyen Elmas Kara, "Ramazan ayında normal beslenme düzenimiz değişmektedir. Genelde 3-4 öğün tüketilen besinler, Ramazan ayında 2 öğüne düşmektedir. Bu dönemde özellikle tatlı, hamur işlerinin tüketiminde artış olmaktadır. Buna karşılık su, sebze ve meyve tüketimi azalmaktadır. Ramazan'da gün boyu aç kalınacağı için yatmadan önce aşırı yemek yerine, sahura kalkmak çok daha sağlıklı olacaktır" dedi.

MUTLAKA SAHURA KALKILMALI
Ramazan'da sahura mutlaka kalkılması gerektiğini belirten Kara, sahura kalmadan oruç tutulursa aç kalma süresi artacağından halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk ve dikkatte azalma görülebileceğini ifade ederek, kan şekerinin düşmesini ve iftarda aşırı besin tüketimini engellemek için sahurda protein içeriği yüksek, midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren, yavaş sindirilen gıdaların tüketilmesinin çok önemli olduğunu kaydetti.


Çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınılması gerektiğinin altını çizen Kara, "Yağlı, tuzlu besinler yerine hazmı kolay, mide-bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen lif içeren sebze, meyve ve kepekli ekmek tercih edilmelidir. Sahur yemeğinde, yumurta, süt, yoğurt, peynir, zeytin, esmer ekmek, çiğ sebzeler, etli veya etsiz sebze yemeği, taze sıkılmış meyve suları, reçel ve komposto, kuru baklagiller tercih edilmelidir. Yetişkin bir insanın günde en az 1.5-2 litre su içmesi gereklidir. Gün içinde su kaybının önlenmesi için özellikle sahurda sıvı alımına özen gösterilmelidir. İftar ile sahur arasında yaklaşık 8-10 bardak su içilmelidir" diye uyarılarda bulundu.

BESLENMEDE DİKKAT EDİLECEK PÜF NOKTALAR
Diyetisyen Dr. Müzeyyen Elmas Kara, Ramazan ayında beslenme konusunda dikkat edilecek püf noktaları şöyle açıkladı:
"İftar ve sahur arasında sık sık ve azar azar beslenilmelidir. Besinler çok çiğnenmelidir. Mutlaka sahura kalkılmalıdır. İftara mümkünse bir kase çorba ile başlayarak 25-30 dakika kadar yemeğe ara verilmeli, ardından ana yemeklere devam edilmelidir. İftar ile sahur arasında belirli aralıklarla su içilmelidir. Yiyecekleri kızartmak ve kavurmak yerine, haşlama, ızgara ve fırında pişirme yöntemleri kullanılmalıdır. Oluşabilecek kabızlığı önlemek için, lif oranı yüksek gıdalar tercih edilmelidir. Şerbetli, kızartma tatlılar yerine; sütlü, meyveli tatlılar veya kompostolar tercih edilmelidir. Ramazan ayında uzun süre aç kalan mide asit salgılar. Bu nedenle kesinlikle iftar sigara ile açılmamalıdır."


Dr. Kara, şeker hastalığı, böbrek, yüksek tansiyon, ülser, gastrit gibi kronik hastalığı olanların, sürekli ilaç kullananların, büyüme, gelişme çağında çocukların, gebe ve emziren kadınların ancak doktora danıştıktan sonra oruç tutmaları gerektiğini söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2008 Pazartesi 14:38:09
Güncelleme :25 Ağustos 2008 Pazartesi 14:42:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?