4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Sanatçı babayı duygulandıran sergi

SANATÇI BABANIN KIZININ DUYGULANDIRAN SERGİ

Erzurum’un sanatçı ve spora gönül vermiş Necati Gemalmaz’ın İstanbul’da yaşayan sanatçı kızı Aysun Gemalmaz’ın açtığı Filografi kursu büyük ilgi gördü. Yaklaşık 15 gün sürecek olan kursta Filografi sanatını öğrenen gençler çalışmalarını sergilemenin heyecanını yaşıyor.Gemalmaz,”Yeteri kadar uygulanmayan Filografi sanatının yaşatılması noktasında sanatseverlere ve gençlere önemli görevler düşüyor” dedi.

Tahta panonun ve gerekse kullanılacak ipliklerin rengi önceden sanatçı tarafından tasarlanarak şablon üzerine çekiçle çakılan çivilerle örgü teknikleri kullanılarak çeşitli desenler yapılarak ‘sabır’ la büyük emek verilerek yapıldığını belirten Sanatçı Aysun Gemalmaz, “Babamın sanatını yaşattığım için çok mutluyum” dedi.

“Filografi ahşap bir zemin üzerine çakılmış çiviler arasından teller geçirilerek belli örgü teknikleri kullanılarak hat yazıları, simetrik desenler, amblemler, çiçekler ve çizgi film karakterleri panolar haline getirilerek çeşitli desenler meydan getirilmesi sanatıdır. Bu sanat Orta Doğu'da doğmuş batıya ve uzak doğuya yayılmıştır. Ülkemizde pek tanımayan bu sanat, zorluğu, sabır gerektirmesi nedeni ile az uygulanmakta olup bütün dünyada unutulmak üzeredir. Günümüzde bu sanatın ustalarından biri olan Saim Devrilmez bu sanatın ruh dinlendirici olması ve olumlu psikolojik etkilerinden dolayı Amerika'da evlerde de verildiğini söylüyor. Bu sanat Orta Doğu'da doğmuş batıya ve uzak doğuya yayılmıştır. Ben Erzurumlu sanatsever olarak sanata, spora önem veren rahmetli babam Necati Gemalmaz anısında bu sanatı yaşatmak istiyorum. Memleketimde bana böylesine güzel bir sanat kurs imkânı açmamı sağlayan başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Küçükler ve diğer alt belediyelerimize desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum”

NASIL YAPILIYOR

Filografi sanatçısı önce kafasında bazı motifler tasarlıyor. Daha sonra bu motifleri oluşturmak için tahta panolar üzerine bildiğimiz çivilerini belli bir düzene göre çakıyor. Bu çiviler boyanıp verniklendikten sonra, çivilerin arasından çeşitli renklerde iplikler sıkıca geçirilerek önceden tasarlanmış motifler ortaya çıkarılıyor. Ancak bu iplik geçirme de bir ustalık gerektiriyor. Öyle rastgele bütün çivilerden aynı şekilde iplikleri geçirirseniz hiçbir şey elde edemiyorsunuz. Ayrıca bu ipliklerin hem sağlam hem kolay temizlenebilir olması ve hem de temizleme esnasında renklerinin solmaması gerekiyor. Gerek tahta panonun ve gerekse kullanılacak ipliklerin rengi önceden sanatçı tarafından tasarlanıyor. Seçilen renklerin hem birbirine uyumlu olması hem de motifi ortaya çıkaracak şekilde olması gerekiyor. Yani ne renkler birbiri arasında boğulacak ne de çok fazla zıt renkler kullanılarak insan gözü rahatsız edilecek. Burada bütün iş sanatçının yaratıcı yeteneğine ve ustalığına kalıyor.

SANATÇI BABANIN KIZININ DUYGULANDIRAN SERGİ
SANATÇI BABANIN KIZININ DUYGULANDIRAN SERGİ
İHA
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2011 Cuma 13:02:04
Güncelleme :17 Haziran 2011 Cuma 15:43:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?