4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Sarıkamış şehitleri anılıyor

SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ ANILIYOR

Sarıkamış Harekatı'nda erzağı tükenen askere gönderilen ihtiyaç maddelerini taşıma görevini üstlenen Erzurumlu çocukların vatanseverliği, hazırlanan rölyef ile ölümsüzleştirildi.

Osmanlı-Rus savaşının yapıldığı 1914 yılının aralık ayında, Azap cephesinde yiyecekleri tükenen askerlere erzak taşıyan 500'den fazla çocuğun kahramanlık öyküsü Erzurum'da ölümsüzleşti. Sarıkamış Dayanışma Grubu'nun önderliğinde Atatürk Üniversitesi ve Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla İstanbul'da yaptırılan 10 metre uzunluğunda, 2,5 metre yüksekliğindeki abidevi rölyef, bugün sabah 08.00'da muhteşem bir törenle açıldı. Eski Hükümet Meydanı'ndaki Özel Güneş İlköğretim Okulu'nun bahçe duvarına asılan

rölyefin açılışına Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mevlüt Çoşkun, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez, Erzurumlular Vakfı (ER-VAK) Başkanı Erdal Güzel ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende, cepheye erzak taşıyan çocukları Erzurumlu 95 izci canlandırdı. İzciler 95 sene önce olduğu gibi evlerinden getirdikleri yastık kılıfları ve yatak çarşaflarının içinde sembolik olarak yiyecek taşıdılar.

Abidevi rölyefin açılışı öncesi bir konuşma yapan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, gençlerle gurur duyduklarını söyledi. 22 Aralık 1914 yılında çok ağır bir kış yaşandığını belirten Koçak, "Erzurum ve Türkiye'de kasım ayında başlayan kar yolları kapatmış ve ulaşımı imkansız hale getirmiş. Yine aynı dönemde Ruslar, Sarıkamış ve Kars'ı üs olarak kullanarak takviye kuvvetleri ile birlikte Osmanlı'ya Kafkas cephesindeki mücadelesinde zor anlar yaşatıyorlardı. Hem cephane hem de yiyecek

bakımından ordumuz sıkıntılı günler geçirirken, 3. ordu komutanı Hasan İzzet Paşa ve Ragıp Paşa devamlı telgraflarla Erzurum'dan yardım taleplerinde bulunuyordu. Erzurum o dönemde hem Trabzon, Bayburt üzerinden hem de Anadolu'dan gelen yardımların toplanıp cepheye götürüldüğü mekandı. Çoluk çocuk 17 yaşlarındaki gençlerimizin götürebileceği bilhassa yiyeceklerden oluşan torbalarla hareket edilmiş, malzemeler omuzlarda sırtlarda taşınmıştır. Böylece Kafkasya cephesindeki ordumuza yardım gitmiştir. Bu sıcak

günde bunu anlamak belki zor olacak fakat bu çalışma ile o dönemdeki çocuklarımızın gençlerimizi hatırlama bakımından, tarihe yazma bakımından büyük bir eser olduğunu düşünüyoruz. Atatürk Üniversitesi, Büyükşehir Belediyesi ve Sarıkamış Dayanışma Derneğinin ortaklaşa yaptığı bu çalışma tarihe iz bırakacaktır. Burasının ayrı bir özelliği de o tarihlerde iaşenin yola çıktığı mekan olmasıdır" dedi.

Yapılan konuşmanın ardından Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mevlüt Çoşkun, Rekter Hikmet Koçak, Bingür Sönmez ve davetliler rölyefin açılışını yaptı.

Davetliler daha sonra otobüslere binerek Şenkaya ilçesine bağlı Gaziler beldesindeki Bardız Şehitliği'nde düzenlenen anma yürüyüşüne katıldı.

SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ ANILIYOR
SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ ANILIYOR
SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ ANILIYOR
SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ ANILIYOR
SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ ANILIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 24 Aralık 2009 Perşembe 11:01:04
Güncelleme :24 Aralık 2009 Perşembe 11:31:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?